Brasilianska landslaget

Det brasilianska landslaget kallas på portugisiska "A Seleção", de utvalda. Förmodligen är inget har inget idrottslag i världen lika viktigt för sitt lands image i omvärlden som det brasilianska landslaget i fotboll. Då handlar det ändå om ett av världens största länder. Varför landslaget blivit så otroligt viktigt för det brasilianska folket kan du läs mer om här.

taca-2002Nästan alla vet att Brasilien är bra på fotboll och associationerna går till vacker fotboll, antingen man kan någonting om sporten eller inte. Däremot är det få som egentligen känner till särskilt mycket om mer än ett enda lag, landslaget även om det finns många storstjärnor som är desto mer berömda från sina prestationer i europeiska klubbar.

Brasilien ställde upp med sitt första landslag 1914 och de allra första landskamperna var en dubbellandskamp mot Argentina (i Buenos Aires) den 20 och 27 augusti. Den första matchen var en ren vänskapsmatch som Brasilien förlorade med 3-0. Den andra gällde titeln Copa Roca som Brasilien vann med 1-0. På planen fanns bland annat Brasiliens första stora fotbollsstjärna Arthur Friedenreich.

Under de tidiga åren var det stor rivalitet mellan de två fotbollsförbunden i de dominerande staterna São Paulo och Rio de Janeiro, vilket gjorde det komplicerat att ställa upp med ett gemensamt landslag. Det var en av orsakerna till att det tog lång tid innan Brasilien lyckades riktigt bra internationellt.

Eftersom det Sydamerikanska mästerskapet Copa América inte alls har den status som till exempel Europeiska Mästerskapen, så är det bara i ett mästerskap som är riktigt viktigt. Det är Världsmästerskapen som spelas vart fjärde år. Mot den bakgrunden kanske det inte är så svårt att förstå att Brasilien är laddat inför VM och att pressen på laget är enorm. Det är i slutändan bara guldet som räknas, det är VM-guld som ger en stjärna i fotbollsförbundets symbol.

För övrigt har Brasilien vunnit Copa América som har spelats sedan 1916 åtta gånger varav den senaste segern kom i Colombia 2007. I den senaste upplagan åkte laget ut redan i kvartsfinalen mot Paraguay. Brasilien kommer att arrangera turneringen 2019.

Vägen var inte rak i början och det första guldet dröjde fram till VM i Sverige 1958. Åtta år tidigare led man VM-historiens kanske största fiasko efter en andra plats på hemmaplan 1950 då den avslutande matchen spelades inför historiens största publik på Maracanã i Rio. Hur en andra plats kan vara det största fiskot kan vara svårt att förstå om man bor i ett land där en av de mest hyllade idrottsframgångarna någonsin är en tredjeplats i samma turnering. Men i den absoluta toppen är det bara titlar som räknas och i Brasilien finns ett uttyck att "tvåan är den största förloraren". Tvåan är loosern som jobbat hårdare än alla andra och får åka hem tomhänt i alla fall.

På Zazabraza kan du läsa om Brasiliens hela VM-historia, men kommer en sammanfattning. Segern 1958 följdes upp av ytterligare en 1962. Pelé deltog i de två första segrarna och även när Brasilien vann 1970. De tre gulden är naturligtvis en mycket stark orsak till att han tillsammans med Maradona är de sällan omtvistade kandidaterna till "bästa spelare någonsin". Brasiliens VM-lag 1982 är nog ansett som det bästa som inte ens gått till final. Detta var ett undantag och skönheten i spelet blev lika viktigt som resultatet. Man vann inte, men stärkte trots allt Brasiliens image som världens ledande fotbollsnation. Nästa vinst 1994 var i så fall motsatt. Brasilien spelade tråkig fotboll och behövde gå via straffsparkar för att avgöra finalen. En andra plats 1998 följdes upp med senaste guldet 2002. Ronaldo, eller O Fenômeno (fenomenet) som han kallas, var den stora VM-kungen. Under VM 2006 blev han den främste målskytten totalt i VM-historien.

Inför VM är det allt annat är lugnt i båten. Under 2012 avgick först ordföranden för det Brasilianska fotbollsförbundet (CBF) och den nye ordföranden José Maria Marin sparkade senare förbundskapten Mano Menezes. Till ny förbundskapten tillsattes Luiz Felipe Scolari som var förbundskapten under VM 2002. Problematiskt är att det för tillfället saknas etablerade megastjärnor på toppen av sina karriärer. Spelare som helt enkelt är bäst i världen likt Rivaldo, Ronaldo, Ronaldinho och Kaká. Dugliga spelare som till vardags spelar i de bästa lagen i de bästa ligorna finns det dock gott om. De viktigaste spelarna inför VM 2014 presenteras undan för undan på Zazabraza.