Skriv ut denna sida

Atlético Mineiro bäst i Sydamerika

Skrivet av  Torbjörn Sandblad

Efter seger på straffar i finalen i Copa Libertadores hemma på Mineirão mot Olimpia från Paraguay kan Atlético Mineiro från Belo Horizonte titulera sig sydamerikanska mästare. 

I ett lag med tre spelare från den brasilianska truppen i Confederations Cup och två gamla världsmästare har det sällan varit så tydligt att målvakten är den stora hjälten. Man kan minst sagt säga att Atlético hade marginalerna på sin sida de tre sista omgångarna i slutspelet. 

I gruppspelet var laget överlägset bäst i turneringen och tappade bara poäng i sista omgången som redan klara gruppsegrare. Även i åttondelsfinalen var laget överlägset mot São Paulo. Fjolårets ligatvåa i Brasilien bidrog med spelarna Jô, Bernard och Réver i den brasilianska trupp som vann Confederations Cup tidigare under sommaren och har även de gamla storstjärnorna Ronaldinho och Gilberto Silva i laget. 

Kvartsfinalen mot mexikanska Tijuana skulle visa sig tuffare och man låg under med 2-0 i bortamatchen, men lyckades ändå nå ett oavgjort resultat. Hemma på Independência som är den ordinarie hemmaarenan förutom i de riktigt stora matcherna hade man 1-1 och fler bortamål. Men i matchens absolut sista sekvens fick Tijuana en helt matchavgörande straff. Målvakten Victor räddade med tåspetsen och Atlético tog sig vidare till semifinal mot Newell´s Old Boys från Argentina. 

Även i semifinalen släppte man in de två första målen, ett resultat man tog med sig hem till Belo Horizonte. Först med ett par minuter kvar kunde Atlético kvittera dubbelmötet och en mållös förlängning tog det hela till ett straffavgörande. Atlético slog sina straffar först och i både den tredje och fjärde omgången missade hemmalagets skyttar målet. Vilket även argentinarna gjorde! I den femte omgången gjorde Ronaldinho inga misstag och målvakten Victor räddade argentinarnas sista straff.

Se Atléticos hela väg till finalen. Kvartfinalspelet börjar efter ca 4 minuter.

I finalen mot Olimpia från Paraguay upprepades historien. Atlético förlorade med 2-0 i Assunción och vände hemma med bara ett par minuter kvar. Olimpia hade då haft några jättechanser att avgöra finalen. Bland annat i form av öppet mål efter en kontring när brassarna som bäst jagade en kvittering, men Ferreyra halkade när han skulle ta det sista steget fram mot bollen för att slå in den i mål. I straffavgörandet var det bara målvakten Victor som tog en straff och Atlético Mineiro vann titeln som den fjärde brasilianska klubben gjort på lika många år.