Rio - Campeonato Carioca

Skrivet av 

Spelsystemet för att kora Rios mästare i fotboll i Campeonato Carioca är något av det krångligaste som idrottsvärlden kan frambringa. Vägen dit producerar dock det som brassarna älskar, massor av avgörande slutspelsmatcher och utdelande av ett antal pokaler.

times cariocasRio har fyra stora klubbar, Botafogo, Flamengo, Fluminense och Vasco da Gama. Dessa har fördelat titlarna mellan sig sedan 1966 då Bangu tack emellan och vann. Visserligen har de släppt till några finalplatser genom åren till andra lag, men det har inte skett under något år sedan 1906 att inget av dessa lag varit i final. Under 2000-talet har Flamengo tagit ledningen i flest titlar med sina 32 mot Fluminenses 30 stycken. 

Totala antalet lag är 16 fördelade på två grupper om åtta lag. Man spelar grundserien som två separata turneringar. I den först Taça Guanabara, möter man alla lagen i sin egen grupp i ett enkelmöte, det vill säga sju matcher. De två främsta lagen i respektive grupp går till semifinal där segraren förutom en titel vinner en plats i finalen Campeonato Carioca. Trean och fyran går till semifinal i en tröstturnering.

I den andra turnerningen,Taça Rio, möter man lagen i den andra gruppen enabart, det vill säga åtta matcher. De två främsta går till semifinal och trean och fyran spelar tröstturnering. Vinnaren av Taça Rio kniper den andra finalplatsen. Om samma lag vinner båda bucklorna får de med sig hela mästerskapet på köpet. Samtidigt med de två turneringarna löper en totaltabell som baseras på resultaten i de 15 matcherna. Ettan och tvåan i mästerskapen avgörs av finalen, medan övriga placeringar baseras på tabellen och de två sista lagen åker ur. I praktiken kan man alltså hamna på nedflyttningsplats och ändå spela final i slutändan, vilket innebär att man får stanna kvar.

Det som idag är Campeonato Carioca var fram till 1979 två olika mästerskap, Carioca och Fluminense. Eftersom staden Rio de Janeiro fram till Brasílias grundande var huvudstad och därmed ett federalt distrikt, så ingick inte staden i delstaten med samma namn. Efter huvudstadsflytten tog det alltså ett par år innan fotbollen hade omorganiserat sig fullt ut. Vi grottar inte ned oss i detaljer här, men kan konstatera att gällande statistiken att det är mästerskapet för staden Rio som räknas innan sammanslagningen.