São Paulo - Campeonato Paulista

Skrivet av 

Slaget om São Paulo, Campeonato Paulista eller Paulistão, står främst mellan fyra stora klubbar som dominerar och alla är bland Brasiliens främsta. Corintinhians, Palmeiras och São Paulo FC är från staden São Paulo som är huvudstad i delstaten med samma namn. Santos är São Paulos hamnstad en timme utanför. Totalt deltar 20 lag i Paulistão som spelar en enkel serie om totalt 19 matcher. De åtta bästa går till kvartsfinal.

São Paulos största klubbarBredden är dock inte sämre än att de mellan varven släpper ifrån sig titeln och två finaler under 200-talet har spelats mellan två uppstickare. Campeonato Paulista är det tuffaste delstatsmästerskapet och en del statistik talar för att det till och med är svårare att vinna här än i ligan. Corinthians har vunnit brasilianska ligan två gånger sedan 2005, men bara Paulistão en gång. São Paulo FC har tre ligasegrar under samma period och till och med en VM-titel för klubblag, men bara en paulistatitel.
 
Delstaten São Paulo som Brasliens största befolkningsmässigt med 41 miljoner invånare är mer än bara den enorma huvudstaden och har flera andra storstäder utanför huvudstadens storstadsregion som Campinas, São José dos Campos, Ribeirão Preto och Sorocaba. Mästerskapet har divisioneran A1, A2, A3 och andra divisionen, vilket är fler divisioner än något annat delstatsmästerskap. Förutom att vara störst och bäst är även Campeonato Paulista det äldsta delstatsmästerskapet och den första upplagan spelades reda 1902. Sedan 1941 är det São Paulos fotbollsförbund som står bakom turneringen. Den bästa klubben över alla år är Corinthians med 26 titlar före Palmeiras 22 och São Paulos 21. Santos ligger fyra i den tabellen, men har dominerat under senare år med 4 titlar på 7 år.