Brasilianska ligan

lagen i brasilianska ligan 2013Brasilianska ligan 2014 inleds den 19 april och avslutas den 7 december. Ligan kallas oftast Brasileirão i Brasilien även om det officiella namnet är Campeonato Brasileiro Série A. Det finns även tre lägre divisioner i série B, C och D. Ligan har genomgått stora förändringar under det senaste decenniet och upplägget är idag som i de stora ligorna runt om i övriga världen.

Säsongen liknar den svenska där ligan spelas under ett kalenderår. Just i år kommer det att vara ett uppehåll medan Confederations Cup spelas. I början av året spelas de i Brasiliens så prestigefyllda delstatsmästerskapen. Sedan 2003 spelas Brasileirão med så kallade pontos corridos, löpande poäng. Tidigare var det ett snårigt system som via ett slutspel ledde till en direkt final i ett dubbelmöte.

Det kan tyckas självklart att en "rak liga" är det bästa systemet för spänning över hela säsongen, men brassarna var vana vid direkta finaler och avgörande matcher. Dessutom utholkades ligans kvalitet av för många lag.  Det gav några mellanår med minskande intresse. De ursprungliga 24 lagen blev 22 lag 2005 och minskades med ytterligare två lag till 2006 för att höja kvaliteten och spänningen. Både Série A och B har idag 20 lag som spelar hemma-borta i 38 omgångar. Publiksnittet i ligan nådde sin absoluta botten 2004 med 7.556 åskådare per match. Under 2011 var det dubbelt så många, 14.976, även om det fortfarande finns mycket att göra för att arenanärvaron ska motsvara det enorma fotbollsintresset. Det blir spännande att se vad nya arenor och infrastruktur till VM 2014 kan göra för ligan.

Sedan ligan inleddes är det ingen klubb som har lyckats etablera sig i den absoluta toppen för att kvalificera sig för Copa Libertadores på det sett som man ser i de stora europeiska ligorna. Det är inte ovanligt att de regerande mästarna året efter titeln sladdar en bit ned i tabellen. I Brasilien pratar man om att det är den liga i världen som är svårast att vinna. 

En del snygga mål görs det i alla fall:

Förutom titeln som brasilianska mästare finns det finns det ett par andra sträck som det är viktigt att ta sig över. De fyra sista lagen flyttas ned till Série B. Ligan ger fyra platser till Sydamerikanska Champions League, Copa Libertadores. Då dessutom regerande mästarna och cupmästarna har en plats så ger det Brasilien totalt sex platser i 2012 års upplaga. I tillägg har Brasilien åtta platser i Sydamerikanska cupen, Copa Sul-Americana. Från 2012 innebär det att bara två lag på 14-15:e plats varken åkte ur eller kvalificerade sig för internationellt spel.

Lite statistik

Genomgående högst publiksnitt har den mest populära klubben Flamengo. Klubben har även den största publiksiffran genom tiderna i ligan, 155.523 åskådare på Maracanã mot Santos 1983. Maratontabellen sedan 1959 leds av São Paulo före Cruzeiro, Santos och Palmeiras. Bästa Rioklubb är Vasco först på en åttonde plats. Den klubb som sedan 1959 haft flest placeringar bland topp fyra är São Pauloklubben Palmeiras.

Den totala dominansen för Brasiliens Sydöstra region är tydlig då 45 av 55 ligatitlar hamnat där och av övriga 10 har Södra regionen tagit hem 7. Det gäller också bredden i toppskiktet där dessa två regioner dominerar ligan. Framför allt gäller det städerna São Paulo, Rio de Janeiro, Porto Alegre och Belo Horizonte som har flera storklubbar vardera och alltid slåss om platserna till Copa Libertadores.

Lagen i brasilianska ligan 2014

Cruzeiro från Belo Horizonte är regerande mästare från 2013. Tvåa kom Grêmio (Porto Alegre), trea Atlético Paranaense (Curitiba) och fyra Botafogo (Rio). Dessa är kvalificerade till Copa Libertadores (tillsammans med mästarna Atlético Mineiro från Belo Horzonte och cupmästarna Flamengo från Rio. Skyttekung blev Éderson från mästarlaget Atlético Paranaense på 21 mål före Dinei från Vitória och Hernane från Flamengo, båda på 16 mål.

Nedflyttade lag från ligan 2013 var Portuguesa, Vasco, Ponte Preta och Náutico. Årets nykomlingar är Palmeiras, Sport,  Chapecoense och Figueirense. Noterbart är att de två sistnämnda är från den lilla, men välmående, södra delstaten Santa Catarina.

Klubb
Atlético Mineiro
Atlético Paranaense
Bahía
Botafogo
Corinthians
Coritiba
Criciúma
Cruzeiro
Flamengo
Fluminense
Goiás
Grêmio
Internacional
Sport
Chapecoense
Palmeiras
Santos
São Paulo
Figueirense
Vitória
Stad
Belo Horizonte
Curitiba
Salvador
Rio de Janeiro
São Paulo
Curitiba
Criciúma
Belo Horizonte
Rio de Janeiro
Rio de Janeiro
Goiânia
Porto Alegre
Porto Alegre
Recife
Chapecó
São Paulo
Santos
São Paulo
Florianópolis
Salvador
Delstat
Minas Gerais
Paraná
Bahía
Rio de Janeiro
São Paulo
Paraná
Santa Catarina
Minas Gerais
Rio de Janeiro
Rio de Janeiro
Goiás
Rio Grande do Sul
Rio Grande do Sul
Pernambuco
Santa Catarina
São Paulo
São Paulo
São Paulo
Santa Catarina
Bahía

Media