De viktigaste fotbollsklubbarna

Toppskiktet av brasiliansk fotboll är framför allt en styrkemätning mellan klubbarna i den södra halvan av landet och de rikaste regionerna. Ligan, Brasileirão, domineras av lag från delstaterna São Paulo, Rio de Janeiro, Minas Gerais och Rio Grande do Sul.

São Paulo

I São Paulo är de största klubbarna Corinthians, São Paulo FC och Palmeiras som alla huserar i delstatshuvudstaden São Paulo (det gäller att skilja mellan delstaten och staden med samma namn). Santos är en annan toppklubb som kommer från hamnstaden en timme utanför São Paulo. Klubben som bland annat fostrat Pelé är regerande Copa Libertadoresmästare (Sydamerikas Champions League). Corinthians är regerande brasilianska mästare. São Paulo FC har Brasiliens kanske tyngsta meriter med tre VM-guld för klubblag sedan 1992 och tre ligatitlar på 2000-talet. Corinthians vann dragkampen om att få den arena som kommer att bli värd för invigningsmatchen i VM, Itaqueirão. São Paulos stadion Morumbi är Brasiliens näst största även om den börjar komma till åren.

Rio de Janeiro

Även i Rio de Janeiro huserar fyra stora populära klubbar: Flamengo, Fluminense, Vasco och Botafogo. Liksom i São Paulo har staten och staden samma namn, men nämnda klubbar kommer från staden Rio. Flamengo är Brasiliens mest popuära klubb och den klubb i världen som har flest inhemska supportrar. Uppskattningsvis 44 miljoner brassar håller på Flamengo som efter många magra år vann ligan 2010 och har lockat till sig hemvändare från Europa som Adriano och Ronaldinho på sistone. Fluminense är näst störst, även om det var Vasco som var bäst 2011 och gav Corinthians en match om guldet till sista omgången. Brasiliens största derby är det så kallade Fla-Flu mellan Flamengo och Fluminense på Maracanã. Arenan är landets största och kommer att renoveras kraftigt för att 2014 vara finalarena i VM.

Minas Gerais

Toppfotbollen i Minas Gerais har dominerats av Cruzeiro under senare år (vann ligan senast 2003) även om säsongen 2011 var riktigt dålig och man var nära att åka ur. Största derbyt spelas mot Atlético på Mineirão i Belo Horizonte som är delstatens huvudstad. América kom näst sist i ligan den gångna säsongen och får spela i serie B i år.

Rio Grande do Sul

I Rio Grande do Sul heter toppklubbarna Internacional och Grêmio. Inter från delstatens huvudstad Porto Alegre har varit bäst det senaste decenniet. Klubben vann Copa Libertadores 2006 och 2010 och har varit ligatvåa tre gånger sedan 2005. Grêmio från samma stad har bland annat fostrat Ronaldinho.