Flamengo

Skrivet av 

Flamengo är Brasiliens och hela världens mest populära klubb. Utan tvekan kan man sätta epitetet "mer än en klubb" på Clube de Regatas do Flamengo, som är det fullständiga namnet på klubben från stadsdelen med samma namn i Rio de Janeiro.

flamengos klubbmärkeAtt påstå att Flamengo är världens mest populära fotbollsklubb är naturligtvis inte helt okontroversiellt. Men en undersökning visade nyligen att klubben har 39,1 miljoner supportrar varav runt 30 miljoner i Brasilien, vilket stämmer bra överens med tidigare siffror. Räknar man inhemska supportrar är det inte svårt att inse att många av världens stora klubbar kommer från länder med mindre folkmängd än så.

För att vara en så omåttligt populär klubb med supportrarna spridda över hela Brasilien har Flamengo ganska modesta framgångar på planen under senare år. Bara en riktigt tung internationell titel har klubben genom Copa Libertadores 1981 uppföljd av vinst i Intercontinentalcupen (matchen mot europamästarna samma år) har man vunnit. Nationellt har klubben sex brasilianska mästerskapstitlar, samt ett silver och två cuptitlar. I Rio de Janeiro har man vunnit 32 delstatsmästerskap. Fyra av mästerskapen vann man under den så kallade Zicoeran under 80-talet. Zico var i klubben från unga år och under i stort sett hela sin karriär från 1967-1989, med en utflykt till Udinese 1983-85. Han hade en ordinarie tröja i klubben från 1974 och gjorde fantastiska 509 mål på 731 matcher i den svartröda tröjan vilket gör honom till den största spelaren i klubbens historia sedan grundandet i november 1895.

Som sagt grundades klubben tidigt, men fotbollen kom inte in i bilden förrän 1912. Under det tidigare 1900-talet var rodd den viktigaste sporten i Rio de Janeiro och även Flamengo var från början en roddklubb. Den tidiga fotbollen i Brasilien var inte heller en folkets sport och reserverad för den vita, främst brittiska aristokritin. Svarta och mulatter var från början helt förbjudna att spela matcher och det tog lång tid innan alla hudfärger var helt accepterade inom fotbollen. Flamengo vann i popularitet tidigt då det klubben hade en mer folklig framtoning är stora klubbar som Botafogo och Fluminense. Rodden finns visserligen kvar i klubben, liksom sporter som basket, simning, judo och gymnastik. Men det är naturligtvis fotbollen som är viktigast.

Under slutet av 90-talet inleddes en svängig tid för klubben. Man skrev ett mycket luckrativt sponsoravtal med sportsmarknadsföringsbolaget ISL i och med att stjärnan Edmundo gick till klubben. Med pengarna skapade man ett bra lag som vann tre raka delstatsmästerskap och även Copa Mercosur (motsvarigheten till Uefacupen i Europa). Men det fanns många svarta hål som svalde de reurser som stoppades in i klubben. ISL sade upp avtalet och snart var klubben på ruinens brant. Under flera säsonger var det på håret att man klarade sig kvar i högsta divisionen.

Flamengos supportrar hyllar zicoDock lyckade Flamengo resa sig och bygga ett bra lag igen. Mellan 2007-2009 vann klubben raka titlar i Campeonato Carioca (Riomästerskapen) och kvalificerade sig genom en tredjeplats i ligan till Copa Libertadores 2008, där det dock blev respass i åttondelsfinalen. Det var 2009 som blev det stora året då Flamengo efter 17 långa år återigen blev brasilianska mästare. Segern säkrades först i sista omgången och man vann serien två poäng före Inter och São Paulo. Klubben fyllde åter sin arena Maracanã med flera publiksiffror upp mot 80.000 åskådare. Kungen av Flamengo var den hemvändande stjärnan Adriano som vann skytteligan på 19 mål. Under säsongen hade tränaren Cuca bytts ut mot Andrade som fick fart på laget.

Flamengo klarade inte av att rida på framgångsvågen och slutade först på 14:e plats i ligan 2010. Ronaldinho kom till klubben, men trivdes aldrig och blommade först ut igen när han lämnat Flamengo. Säsongen 2012 var ett riktigt mellanår med en mittenplacering i serien. Det är ett lidande att vara supporter till det svängiga och ofta oorganiserade Flamengo, men man har många att lida tillsammans med.

Mer i denna kategori: Corinthians »