Brasilien för nybörjare

Skrivet av 

 "Brasilien är inte för nybörjare"

- Antônio Carlos Jobim

För dig som trots allt är nybörjare får du en snabb genomgång här.

Det finns hur mycket som helst att säga om detta land. Om dess heterogena befolkning av afrikanska, europeiska, indianska och japanska ättlingar, dess ekonomiska boom och stora fattigdom, dess fantastiska natur och förorenade storstäder, dess varmhjärtade folk och våldsamma samhälle. Lite kommer jag att beröra här. Resten får du fortsätta läsa om under de andra länkarna. Här får du en överblick över hårda fakta om Brasilien.

Brasilien är kontrasternas land. Du kommer aldrig att tröttna.

Landet är ett av världens fem-sex största länder oavsett om man räknar yta, befolkning eller ekonomi. Både till yta såväl som folkmängd är landet runt 20 gånger större än Sverige. Förutom att befolkningstätheten är ungefär den samma påminner befolkningsfördelningen om Sveriges, då södra delarna av landet är betydligt mer befolkade än de ödsliga norra delarna. De ekonomiskt viktigaste städerna ligger i de sydöstra och södra regionerna, medan nordost är betydligt mindre utvecklat. Det norra inlandet som är landets till ytan största region består främst av djungel. Rent generellt följer den ekonomiska distributionen det globala mönstret att ju längre från ekvatorn man kommer, desto mer bättre har man det socioekonomiskt sett.

Brasilien är en land som går fram på många fronter samtidigt och blir en allt viktigare spelare internationellt. Bland annat gör stora oljefyndigheter utanför kusten att man räknar med att bli en av världens största netto exportörer av olja inom kort, landet kräver en permanent plats i FN:s säkerhetsråd och världens största djungler i Amazonas är en viktig nyckel i kampen mot klimatet. Bara för att ta några exempel.

Det var Portugal som "upptäckte" landet år 1500, vilket naturligtvis är orsaken till att portugisiska är det officiella språket. Brasilien var ett lite väl stort land att både kolonisera och försvara för lilla Portugal. Dessutom var landet mest intresserat av handeln i Asien och var besviket att man inte hittade guld på samma sätt som spanjorerna gjorde i andra delar av Sydamerika. Portugals ointresse gjorde att landets utveckling gick sakta till att börja med. Genom sockerproduktionen hittade man en lönsam inkomstkälla från sin koloni och relationen mellan portugiserna, indianderna och den importerade slavarbetskraften från svarta Afrika präglar än idag den kulturella mix som gör Brasilien speciellt.

Brasilien är en federation med 26 delstater och ett federalt distrikt. Brasília är formell huvudstad, men det är två andra städer som är de största och viktigaste.

São Paulo är den ekonomiska huvudstaden och hela Sydamerikas affärsnav. En gigantisk industristad med Avenida Paulista, Sydamerikas viktigaste finansgata, som kroppspulsorder. São Paulo är landets muskler. Brasiliens vackra ansikte som ler mot världen är Rio de Janeiro som är landets kulturella huvudstad. Även Rio är en megametrolpol, men har en annan charm än São Paulo med sina berg och underbara stränder. Uppifrån kristusstatyn kan man skåda världens tveklöst bästa storstadsutsikt. Korruptionen och våldet har solkat ned Rios rykte. De närmsta åren som värd för VM-finalen i fotboll 2014 och OS 2016 är stadens chans till upprättelse. Hjärnan är Brasília som är den politiska huvudstaden. Många brassar skulle reservera sig för den beskrivningen, då politikerna har lågt anseende bland vanligt folk. Men otvetydigt styrs landet politiskt från staden där regering och parlament sitter. Staden är i alla fall definitivt inte landets samvete då korruptionsskandalerna står som spön i backen. Presidentskan Dilma Rousseff sparkade sju ministrar under sitt första år vid makten. Staden har en annorlunda bakgrund då den arkitektritades och byggdes upp från ingenting på 50-talet under president Juscelino Kubitschek i en ambition att knyta ihop landet. Om det var en klok idé kan man ju diskutera, men många brassar ser det som helt okej att den politiska eliten håller sig på bekvämt avstånd ute på savannen.

Romersk katolicism är dominerande och när den här artikeln skrevs första gången var det officiellt tre av fyra brassar som hade påven som högste andlige ledare. Den senaste folkräkningen visar dock på att evengelistiska samfund har vunnit mark under senare år. Oavsett tro så är religionen är en viktig del av de flesta brassars vardag, kyrkan har stort inflytande och Brasilien är världens största katolska land. Den kristna tron kan även blandas med inslag av afrikanska religioner som candomblé på ett sätt som torde vara speciellt brasilianskt.

I slutet av 2011 klev Brasiliens BNP förbi Storbritanniens som världens sjätte största. Utvecklingen i ekonomin har varit mycket stark i många år. Sedan dagens valuta real infördes i mitten av 90-talet är valutakriser ett minne blott. Även om många fortfarande har det svårt att äta sig mätta varje dag och bor i städernas favelor, så har andelen av befolkningen som kan kalla sig medelklass ökat stort. Det innebär att privatekonomin inte bara ger utrymme för livets nödtorft utan även en smula vardagslyx för allt fler brassar. Man pratar ofta om sociala klasserna A-E där A är de mest välbeställda och E bedrövligt fattig. Under senare år har många gjort resan från D till C som är lägre medelklass. Väldigt många som har arbete tvingas dock klara sig på minimilönen 622 reais (drygt 2000 kronor). Landet är ett av de framtida ekonomiska stormakterna i Bric (Brasilien, Ryssland, Indien och Kina).

Naturligtvis kan jag inte skriva en brasiliansk dummyguide utan att nämna fotboll och karneval. Nu har jag nämnt fotboll, men ämnet går att läsa mer om på så många andra ställen på Zazabraza. Det brasilianska landslaget står även för så mycket mer än fotboll vilket du får en beskrivning av här.

Karnevalen firas över hela landet i februari eller mars. Mest känd är den i Rio de Janeiro där stadens sambaskolor drabbar samman i Sambódromo, sambastadion. Förutom en sjujädrans fest är det även en tävling på elitnivå. São Paulo har idag en liknande karneval som inte ligger så långt efter. De flesta orter, stora som små, har sina egna karnevaler med sambaskolor eller gatukarnevaler. Några av de mest beryktade karnevalerna hittar du i Salvador och Recife.

Du är fortfarande nybörjare. Men jag lovar, Brasilien är för dig!

Mer i denna kategori: Fakta Brasilien »