Portugisiska på en kvart om dagen

Skrivet av 

Zazabraza vill dra sitt strå till stacken för att du ska kunna lära dig portugisiska på enkelt och lättsamt sätt. Därför lägger vi upp ordlistor om tio ord med ett specifikt tema.

Det finns ingen gräns för hur snävt eller brett ett tema kan vara och samma ord kan förekomma på olika listor. Vilken vokabulär som är användbar har ofta att göra med situationen du befinner dig i. Står du i grönsaksdisken behöver du vissa ord, ska du gå på fotboll helt andra och ska du sitta barnvakt har du inte så mycket nytta av någon av dessa listor. Skriv ut och bredvid dig i rätt situation för att göra inlärningen med konkret!

Det finns inga ambitioner att gå in på grammatikiska regler och ordklasserna blandas. Däremot finns det en kolumn uttalet för den som inte kan portugiska uttalsregler. Utgångspunkten är att man läser ordet på svenska och ska komma så nära som möjligt. Dialektala skillnader finns naturligtvis och det här är vår tolkning. Hör gärna av dig till oss om du tycker att det bör skrivas annorlunda!

Den grundläggande regeln är att betoningen ligger på näst sista stavelsen precis som i svenskan. Ligger betoningen på ett annat ställe så följs den betonade vokalen av ett kolon (:).

Det för portugisiskan nasala ljudet som markeras av ett en våg som i São Paulo har ingen riktigt motsvarighet i svenskan. Ofta är det ö-ljudet som ligger närmast, men det blir väldigt konstigt att skriva och det kan bli väldigt svårt att förstå. Därför skrivs detta utan nasalt ljud helt enkelt, eftersom det knappast kommer hindra någon från att bli förstådd av en brasse.

Har du förslag på roliga eller användbara teman. Skicka oss gärna ett förslag, eller ännu hellre en färdig lista så publicerar vi den!

Mer i denna kategori: « Brasiliansk portugisiska