Brasilianska flaggan

Skrivet av 

Brasiliens flagga ses nog som många som en av de allra vackraste nationsflaggorna i världen. Om inte annat annat av brassarna själva. Flaggan är i Brasilien en symbol för folket och har inte kidnappats av militären, storpolitiken eller nationalister som i många andra länder. Det hjälper naturligtvis till att göra flaggan till en tacksam symbol med glada färger och ett vackert mönster att använda sig av i alla möjliga sammanhang och är på många sätt den gemensamma nämnaren i ett gigantiskt land där skillnaderna i övrigt är mycket stora.

Staterna på brasilianska flagganFlaggan har också en historia. Officiell nationsflagga blev Bandeira do Brasil den 19 november 1889 med fyra färger som var och en har sin symbolik. Den gröna bakgrunden står för de stora skogarna. Den gula romben symboliserar överflödet av mineraler i landet. Den blåa cirkeln är Rio de Janeiros himmel. På himmeln strålar 27 stjärnor som var och en symboliserar en delstat, samt det federala distriktet. Bandet över stjärnhimlen med texten Ordem e progresso (ordning och framsteg) är ett citat från den franske filosofen Augusto Comte som grundade positivismen (en filisofisk gren flera av flaggans formgivare tillhörde).

Från början var det bara 21 stjärnor på himlen, men genom en ny lag 1968 tilläts ändringar i flaggan om antalet stater förändrades och de hittills enda justeringarna kunde utföras.

Stjärnorna förresten, de står på himlen på samma sätt som stjärnvalvet i Rio de Janeiro gjorde klockan halv nio den 15 november 1889, dagen då republiken proklamerades. Raimundo Teixeira Mendes som var med och utformade flaggan var atronom kan sägas som en kuriositet.

Elva olika nationsflaggor har hunnit användas innan den aktuella tog i bruk.