Skriv ut denna sida

Folkräkningen 2010

Skrivet av 

censo-2010Brasilien genomförde under 2010 en mycket omfattande folkräkning, Censo 2010, vars resultat fortfarande pytsas ut av det statisiska institutet IBGE som ansvarade för projektet.

Det är ett viktigt verktyg för att kunna planera och bygga ett hållbart samhällen. I grunden ska folkräkningen svara på fyra grundläggande frågor om det brasilianska folket:

Vilka är vi (brassarna)? Hur mår vi? Var bor vi? Hur bor vi?

Det är den tolvte folkräkningen som genomförs och kring brasilianarnas socio-ekonomiska karaktäristika och kommer att användas av såväl offentlig som privat planering under det närmsta decenniet. Förberedelserna inleddes redan 2007 för att intensifieras under 2008. Datainsamlingen i de 5564 kommunerna inleddes den 1 augusti 2010 och avslutades innan årets utgång. Från Aylã i norr till Chuí i den absoluta sydspetsen och från Rio Moa i västligaste Brasilien till Ponta de Seixas i delstaten Paraíba i öst. Folkräknarna iklädda sin officiella väst vandrade från hus till hus med ambitionen att besöka vartenda ett och att någon i varje hushåll besvarar frågorna i formuläret i handdatorn de har med sig. Totalt handlade det om 58 miljoner hushåll och budgeten var på ungefär 5 miljarder svenska kronor. Folkräkningen engagerade 240.000 personer, varav 190.000 bestod av själva folkräknarna.

Enligt lag måste man bidra med uppgifter, men även att de ska hanteras konfidentiellt och bara är till för statistisk sammanställning (inte på individnivå). Vill man läsa det kompletta formuläret kan man följa länken, även om de flesta hushåll svarade på ett något förenklat formulär.