Paradisöarna Fernando de Noronha

Ögruppen Fernando de Noronha, BrasilienHela ögruppen Fernando de Noronha har en så unik miljö att den inte bara är en brasiliansk nationalpark utan även är skyddat som världsarv av FN-organet UNESCO. Antalet besökare i arkipelagen är begränsat för att värna om den fantastiska förutsättningarna som finns här.

Dykningen är unik med ett mycket rikt marint liv i kristallklart vatten. Med sitt läge i norra Brasilien nära ekvatorn kan man besöka sommaren året om även om det regnar mer mellan februari och september. Förutom färgglada fiskar av alla de arter, träffar man på humrar, barracudor och hajar. Mest kända bland turister är delfinerna och de gröna sköldpaddorna.

Topparna i Sydatlantens submarina bergsrygg har bildat Fernando de Noronhas arkipelag och Rocasatollen (som ligger under vattnet), vilka är extremt viktiga för det marina livets föda och fortplantning. Arkipelagen består av 21 öar över 26 kvadratkilometer. Delfinbukten (Bahía de Golfinhos) har världens största kända popluationav fast bosatta delfiner. Landskapet förändras i och med tidvattnet som bildar sjöar och laguner vilket blir till naturliga akvarium.

Exploateringen av ögruppen är försiktig och det finns inga stora hotell, utan det är mindre pensionat (pousadas) gäller. Det är naturupplevelsen och dykningen som är i fokus. Djur- och växtlivet på öarna är begränsat, även om den största koncentrationen av sjöfåglar i västra Atlanten finns här. Men vattnen är bland de artrikaste i världen. Det är under vattenytan som det sker! Det är inga problem dyka på upp till 40 meter utan att använda våtdräkt. Flera dykorganisationer finns som erbjuder tjänster av varierande svårighetsgrad.

Hit tar man sig med flyg då det finns en flyplats på ögruppen som ingår i delstaten Pernambuco (vilket är omtvistat då Rio Grande do Norte ligger närmare). De närmsta storstäderna vid kusten är Recife och Natal. Här kommer du till den officiella hemsidan som även har engelsk översättning.

 

 

Media

From: