Skriv ut denna sida

Guldstaden Ouro Preto

ouropretoNär portugiserna upptäckte Brasilien år 1500 hoppades de att hitta ädelmetaller, vilket man inte gjorde. Det skulle ta 200 år, men då ledde upptäckten till en guldrusch som världen sällan skådat. En av städerna som växte då guldletarna tog sig till området fick det lovande namnet Vila Rica (den rika byn), men heter idag Ouro Preto (svart guld). Staden står bevarad sedan ruschens dagar skyddad som ett världsarv av Unescos och spelade en ledande roll i Brasiliens utveckling under 1700-talet.

Staden i Espinhaçobergen stod i centrum under det som kallas Brasiliens gyllene era. Staden växte från grupper av bosättningar i det bergiga landskapet. Med hjälp av guldet växte Vila Rica snabbt och det finns flera bevarade arkitektoniska mästerverk och konstverk att beskåda från perioden i något som man kan kalla "gruvbarock" där Europeisk barockstil blandats med rococo. Vila Rica har många typiska drag för en gruvstad och består av en- och tvåvåningshus. Under 1730-talet hade Vila Rica 40.000 invånare vilket gjorde den till en av de största städerna i hela Latinamerika och var huvudstad i den självstyrande regionen Minas Gerais som betyder just de allmänna gruvorna som alltså syftar till denna period.

Det var i den här regionen som Brasiliens frigörelse från Portugals kolonialstyre började, kallat Inconfidência Mineira. När guldet började sina under slutet av århundradet förlorade Vila Rica sin betydelse och jakten på andra mineraler som diamanter tog över. 

Vila Rica, under sitt nya namn Ouro Preto, hade dock en fortsatt stark ställning i regionen och blev huvudstad i delstaten Minas Gerais 1823 och under 74 år framåt. En delstat vars namn som betyder De allmänna gruvorna, vilka syftar till perioden under 1700-talet. Sedan 1930-talet är Ouro Preto främst en turiststad. Miljön i staden är speciell med alla sina broar och fontäner. Det gamla parlamentet står kvar sedan 1784 och kyrkan São Francisco de Assis är en riktig sevärdhet för sin arkitektur. Alla stadens vägar möts på Praça de Tiradentes.

Guldruschen spelar en mycket viktig roll i hela Brasiliens historia då den innebar en förskjutning av landets ekonomiska tyngdpunkt och kolonisation. Nordost hade med sina sockerodlingar tills dess varit viktigast. Guldet gjorde också att såväl Portugal som dess fiender vaknade till liv och började se Brasilien med andra ögon än de gjort tidigare då det nu fanns guld att hämta. Man gjorde även fler expeditioner in i landet och boskapsuppfödningen i söder tog fart då guldletarna behövde mat. Den portugisiska kronan såg som sagt hur mycket pengar det fanns att tjäna på guldindustrin, men omfattande smuggling och skattefusk gjorde att stora summor undkom att hamna i statskassan även om stora ansträngningar gjordes för att hitta bra kontrollsystem. Ironiskt nog gjorde Portugals stora underskott i handelsbalansen att mellan hälften och tre fjärdedelar av allt guld från Brasilien hamnade i Storbritannien.

 

 

 

Media

From: