Karnevalen i Rio

sambodromo i rio de janeiro under karnevalenKarnevalen i Rio de Janeiro är den mest berömda i Brasilien och i hela världen. De flesta associerar den till en storslagen sensuell fest med samba, fjädrar och paljetter. Så långt är det visserligen inte fel, men det finns lite mer än så att säga om karnevalen som är årets största fest över hela Brasilien och inte bara i Rio.

Som sagt är det inte karnevalen en angelägenhet för enbart Rio, men formerna för karnevalerna kan skilja sig mycket beroende på var man befinner sig. Vi börjar från början med det som gäller för alla. Karnevalen startar 47 dagar före påsken och datumet avgörs av månen, men det är normalt i februari och ibland i mars. Datumen som gäller för karnevalen 2017 i Rio är att den inleds fredagen den 24 februari, då karnevalens kung erhåller stadens nycklar för att sedan avslutas på tisdagen den 28 februari. 

Motsvarande datum 2016 var den 5-9 februari. Datumen för karnevalen varierar mycket, till exempel låg karnevalen 2016 nästan en hel månad tidigare än vad den kommer att göra 2019 då den ligger i början av mars. Att den ligger just då har ett religiöst urspung då påsken inom den katolska kyrkan föregås av 40 dagars fasta (quaresma). Karnevalen avslutas på fettisdagen och följs av askonsdagen som inleder fastan. Är påsken tidig, så är karnevalen det också. Ordet karneval kommer av latinets "carnis" (kött) och "valles" (lustar), och antyder att man ska ladda på lite mer än med bara en semla som man gör i Sverige. Fettisdag heter för övrigt Mardi Gras på franska. Så firanden av denna dag sker världen över, men på olika sätt.

Den allra största turistattraktionen för utlänningar är ju ändå karnevalen i Rio de Janeiro som dessutom har rekordet som världens största i Guiness Rekordbok, så vi fokuserar på den här.

Den berömda karnevalen i Rio sker inne på sambastadion, Sambádromo på Avenida Marques de Sapucaí, sedan 1984. Det är en stenhård tävling mellan stans sambaskolor. De delas in i fem grupper, samt en specialgrupp med de allra bästa. Specialgruppen är uppdelad på två dagar där hälften av skolorna uppträder på karnevalens söndag och den andra hälften på måndagen och A-gruppen de två föregående dagarna. Skolorna bedöms av domare i tio kategorier som kostymer, trummor och ledning.

Det är den tävlingen i specialgruppen som är "karnevalen i Brasilien" de flesta utlänningar tänker på. Även om det är tävling är det en fantastisk fest. Skolorna laddar, tränar och repeterar under hela året för att briljera under de 80 minuter som de har på sig att dansa sig genom Sambódromo. Varje skola i specialgruppen har 5000 deltagare som var och en klätt upp sig till världens största fest. Det ska glittrar, sprakar och brinner av energi. 

Varje show har ett tema som ska gå igen över alla delarna och en specialkomponerad samba som rullar under uppträdandet. I den mäktiga sektionen "bateria" går alla slagverkarna som ska hålla rytmen under skolans uppträdande. Det är runt 300 slagverkare som trycker på samtidigt och det ger rysningar hos publiken när de passerar. Arenan är uppdelad i sektioner av olika prisklasser, beroende på placering och komfort. Man kan även välja att följa skolornas uppladdning innan de går in till uppträdandet om man inte har biljetter till huvudeventet alternativt när de kommer ut efter avslutat uppdrag. Den här länken ger mer detaljerad informaton om de olika platserna på Sambódromo med 72 000 sittplatser. 

Det är inte en fest man bara tittar på, man ska dansa natten natten lång. För de som inte kan vara på plats själva sänder Brasiliens största TV-kanal Globo hela nätterna från festen. Lite som Brasiliens melodifestival.

En så kallad Musa de Carneval som varje skola har. Det ska inte vara de blygaste flickorna... Sedan mästarna från 2016, Mangueira. Filmen visar hela deras uppträdande eller desfile som det heter på portugisiska.

Media