Kristusstatyn i Rio

Kristusstatyn i Rio de Janeiro, BrasilienKristus som blickar ut över Guanabarabukten i Rio de Janeiro är Brasiliens mest välbekanta vykortsbild och än mer fantastisk i verkligheten. Utsiktsplatsen från berget Corcovado kan vara den mest magnifika storstadsutsikten som världen kan uppbåda.

Kristusstatyn, eller Cristo Redentor som är det offentliga namnet, står plcerad på toppen av berget beläget i Tijucas nationalpark ganska centralt i Rio de Janeiro och reser sig 709 meter över havet. När det genomfördes en global omröstning om "Världens nya sju underverk" 2007 var Cristo Redentor en av turistattraktionerna som valdes in i skaran. Är det något man inte får missa vid ett besök i Rio så är det ett besök vid Cristo Redentor!

Själva statyn är 38 meter hög och i en undersökning utförd 2011 av tidskriften América Economia är det den största symbolen för hela Latinamerika. Själva idén är dock inte särskilt unik och många mindre kristusstatyer med god utsikt finns placerade på berg runt om i Brasilien.

Infrastrukturen för att ta sig hela vägen upp har förbättrats på senare år med hissar och rulltrappor även den sista biten där man tidigare fick knata upp. Vid bergets fot kan man ta tåget nästan upp till toppen. Det tar ungefär tjugo minuter. Det går också bra att åka bil (man kan ta taxi till fast överenskommet pris), vilket är en attraktion i sig. Den lummiga vägen slingrar sig upp för berget i nationalparken och det finns utsiktsplatser på vägen. Till bergets fot går det lokalabussar eller taxi.

Basen till monumentet lades 1922, men själva statyn stod inte på plats förrän 1931, ritad av Carlos Oswald och utförd av fransmannen Paul Landowski. En restaurering utfördes inför Påve Johannes Paulus II besök. Under 2000-talet har man förbättrat ljussättningen och infrastrukturen kring monumentet.

Som kuriosa kan sägas att delar av monumentet byggts av Skanska och att fundamentets betong kommer från Limhamn i Skåne. Men det kan ni gärna glömma vid besöket för att inte ta bort något av den magi som platsen utstrålar.

 

Media

From: