Stranden Copacabana

copacabana i Rio de JaneiroAtt påstå att Copacabana är Brasiliens bästa strand är att sticka ut hakan eftersom konkurrensen är stenhård. Utan tvekan är det den mest kända ute i världen och den förtjänar sitt rykte. Om inte annat är det på Copacabana det händer.

Praia de Copacabana (Copacabanastranden) i Rio de Janeiro kantas av en fyra kilometer lång strandpromend med sitt karaktäristiska vågmönster som lades på 1970-talet. Lägenhets- och hotellpriserna med utsikt mot stranden är bland de högsta i landet, med det mäktiga Copacabana Palace som ligger i mitten av Avenida Atlântica, gatan som löper längs med stranden, sedan 1923. Skulle du inte bo precis vid den berömda stranden så se till att bo vid en tunnelbanestation så är det enkelt att ta sig dit.

Till vardags belägrar turisterna stranden. Kioskerna bevakar "sin del" där de ser till att gästerna har solstolar, parasoler och kioskens kypare tar upp beställningar av mat, iskall öl, cola och annat som behövs under den stekande solen. Det är inte den strand som de flesta cariocas (riobor) föredrar en vanlig stranddag. De tar sig hellre till närliggande Ipanema.

Men med jämna mellanrum smäller det till och i stort sett hela stan tar sig till Copacabana. En vanlig nyårsafton beskådas fyverkerierna vid midnatt av uppskattningsvis runt två miljoner människor på stranden. Fyverkerierna skjuts upp från pråmar som ligger förtöjda ut i bukten. Längs hela stranden står scener med jämna mellanrum där många av brasiliens bästa artister uppträder gratis. De flesta besökarna är klädda i vitt eftersom traditionen säger att färgerna man bär visar vad man önskar sig av det kommande året och fredens färg dominerar.  

Till nyårsaftonen 1994 kom Rod Stewart på besök och lockade 3,5 miljoner personer till Copacabana, vilket är tidernas största musikpublik. Rolling Stones gratis koncert i februari 2006 beskådades av runt 1,5 miljoner personer. Mängder av andra evenemang läggs till Copacabana som VM i strandfotboll, beachvolleybollturneringar etc.

Media

From: