Våtmarken Pantanal

pantanal i BrasilienVisserligen är Pantanal välkänt, men underskattat i jämförelse med Amazonas när det gäller ekoturism. Världens största våtmarksområde Pantanal är mer tillgängligt. Såväl rent geografiskt som vegetationsmässigt.

Då området är så vidsträckt att det inte och enbart är en brasiliansk angelägenhet, utan även en boliviansk och paraguayansk. Det är inte helt lätt att mäta den totala ytan som ständigt förändras, men Pantanal täcker en yta stor som drygt halva Sverige. I Brasilien, inom vars gränser över halva området ligger, besöker man Pantanal i delstaterna Mato Grosso och Mato Grosso do Sul. Det är även en brasiliansk nationalpark, Parque Nacional do Pantanal.

Pantanal bjuder på ett mycket rikt såväl djur- som växtliv. Kajmanerna (jacaré) ligger och solar längs flodernas stränder och Kapybaran (världens största gnagare som liknar marsvin  men kan väga upp till 60 kg) simmar i floderna. I floderna simmar även massor av pirayor och jaguaren finns där även om den sannolikt inte kommer att visa upp sig. Anakondan hoppas du nog också slippa se på nära hålls, men i stället finns det tusentals andra fåglar, fiskar och däggdjur att hålla utkik efter.

Varje år svämmas Pantal över. Det är floden Paraguay och dess bifloder som täcker savannen med vatten. Den svaga lutningen gör att vattnet i huvudfloden tar fyra månader på sig att rinna genom hela Pantanal, vilket gör det till ett paradis för många fiskarter. Året är uppdelat i två klara "årstider", torrperioden och våtperioden. I november kommer de första regnen som i början snabbt absoberas av det torra savannen. Men ihållande häftiga regn gör att översvämningarna sprids och djurlivet som lidit av bristen på vatten hämtar nya krafter och återuppstår. Inte bara sjöar utan ett inlandshav fylls av vattenmassorna. Djuren flyttar upp på öarna och åsarna som fortfarande reser sig ur vattnet. Även befolkningen i området påverkas naturligtvis. Det blir svårt att resa i Pantanal och varutranporter kan bara ske i båtar och på djurens ryggar. Lägre liggande områden överges tillfälligt.

Torkan varar från maj till oktober. Då sjunker vattnet undan. Floderna återtar sina ursprungliga förlopp, ängar och flodbankar torkar upp och öar tittar fram efter att ha legat under vattnet. Vattnet för med sig döda djur och växter som sprids över savannen och flodbankarna. Förmultningen är snabb och ger näring åt jordens enorma variation av olika växter. Pantanal har också fått ett nytt landskap jämfört med förra regnperioden. Den ständiga rörelsen gör att terrängen ständigt byter skepnad.

Vill man se djur så är Pantanal ett öppnare landskap, djuren kan inte gömma sig på samma sett som i regnskogen. Omårdet ligger betydligt närmare stora städer som Rio och São Paulo, vilket gör att nattbussen kan vara ett alternativ till flyget. En bra utgångspunkt för guidade turer är Campo Grande som är huvudstad i Mato Grosso do Sul.

From: