Vattenfallen i Iguaçu

Vattenfallen i Iguacu, BrasilienIguaçufallen i delstaten Paraná är så enastående att de utan tvekan är med på listan över Brasiliens mest betydande turistattraktioner även om det i ärlighetens namn är den argentiska sidan som dominerar upplevelsemässigt.

Fallen ligger mellan de två länderna och i Argentina kan man komma nära inpå de enorma vattenmassorna genom ett sinnrikt och välbyggt nät av broar. Det är dalen som löper i gränslandet mellan Argentina och Brasilien som fylls av vatten som forsar nedför ravinerna. Det arrangeras även båtturer om man verkligen vill ha närkontakt med vattenfallen.

Iguaçufallen är inte störst i världen gällande höjd och vattenmängd, även om den totala vattenmängden på runt 1500 kubikmeter i sekunden är enorm och regnbågarna står tätt i dalgången. Det är i sin spektakulära utformning de slår alla andra vattenfall i världen. I den vidsträckta dalen kan man beskåda (lite beroende på vattenmängd) upp till 275 vattenfall inramade i fantastisk natur. Det allra högsta fallet slår inte heller världsrekord i hårda siffror. Men det är inte av en slump det kallas Djävulens strupe (A Garganta de Diabo). Fallet är format som en hästsko ur vilket det stiger en ständig rökpelare av vattenånga. Genom broarna kan man komma fram ända till kanten av jättestrupen som sväljer vattnet som forsar ned i den. Förmodligen världens mest spektakulära vattenfall!

På båda sidor om gränsen har man upprättat nationalpark. Det har skyddat området från överexploatering och bevarat möjligheterna till en naturupplevelse i yppersta världsklass. Det enda som egentligen talar emot ett besök är läget. Fallen ligger liksom år fel håll om man turistar i Brasilien, och det blir en lång avstickare för ett relativt kort besök på två, tre dagar. Den brasilianska staden vid fallen heter Foz do Iguaçu och det går såväl flyg som bussar hit från de större städerna. Sedan är det inga problem att boka sig på dagsturer såväl på den brasilianska som den argentiska sidan för att se vattenfallen. Området gränsar även till Paraguay och staden Ciudad del Este på andra sidan floden Paraná. Staden är känd i Brasilien bland annat för billig elektronik och kläder, men även för smuggling av mer ljusskygga produkter. En utflykt över bron kan vara ett sätt av få mer valuta för resan.

Om man trots allt vill se världens största så kan man ta en utflykt till Usina de Itaipu, världens största vattenkraftverk på lagom utflyktsavstånd på den brasilianska sidan. Kraftverket som producerar 17 procent av Brasiliens och 73 procent av Paraguays energi(!), med sina årliga över 90 miljoner KWh har guidade turer för turister.

Media

From: