Brasiliens VM-trupp 2014

Skrivet av 

Stommen i Brasiliens VM-trupp som presenterades den 7 maj av den brasilianska förbundskaptenen Luiz Felipe Scolari består av spelare som var med och vann Confederations Cup under sommaren 2013. Scolari, eller Felipão som han kallas i Brasilien, bjöd på få överraskningar i truppen. De lite oväntade namnen kan med stor sannolikhet inte heller räkna med så mycket speltid. Så länge alla håller sig friska och hela är startelvan mer eller mindre spikad sen ett år tillbaka och det är förmodligen helt uteslutet med överraskningar om det uppstår skador eftersom Felipão är mycket tydligt med att han vill ha stabilitet. Som väntat saknades det spelare med VM-guld på meritlistan i den brasilianska truppen, det vill säga att varken Kaká eller Ronaldinho kom med i Brasiliens 23 man uppsättning. Den spelare som bertaktades som den största överraskningen av brasilianska pressen var Napolis Henrique.

Det är inte många spelare som bär en brasiliansk klubblagströja till vardags. Av fyra spelare från den inhemska ligan är två målvakter, och då förmodade reserver. Just målvaktspositionen är Brasiliens till synes klart sämsta lagdel där ordinarie Julio Cesar sakta glidit från de stora scenerna och numera har sin hemvist i Kanada(!). Anfallaren Jô spelar till vardags i Atlético Mineiro och som genom succéartade inhopp under Confederations Cup lade grunden för sin plats i VM-truppen. Jô konkurrerar först och främst med Fred från Rioklubben Fluminense om en startplats i VM

Den klubb som är flitigast representerad i den brasilianska VM-truppen är Chelsea med fyra spelare. Oscar, Willian och Ramires är uttagna som mittfältare, men David Luiz som är uttagen som mittback startade faktiskt den avgörande semifinalen i Champions League på det centrala mittfältet. 

Luiz Felipe Scolari var väldigt tydlig under Confederations Cup med hur hans förstaelva såg ut. Samtliga spelare finns också med i VM-truppen och det kommer förmodligen inte att vara så stora förändringar när Brasilien ställer upp för premiären mot Kroatien den 12 juni i São Paulo. Då såg laget ut så här: Julio Cesar - Dani Alves, Thiago Silva, David Luiz, Marcelo - Luiz Gustavo, Oscar, Paulinho - Neymar, Fred, Hulk. 

Det här är Brasiliens trupp till VM 2014:

Målvakter: Julio Cesar (Toronto FC), Jefferson (Botafogo), Victor (Atletico Mineiro).

Mittbackar: David Luiz (Chelsea), Dante (Bayern Munich), Thiago Silva (Paris Saint-Germain), Henrique (Napoli). 

Ytterbackar: Maicon (Roma), Dani Alves (Barcelona), Marcelo (Real Madrid), Maxwell (Paris Saint-Germain).

Defensiva mittfältare: Luiz Gustavo (Wolfsburg), Paulinho (Tottenham), Fernandinho (Manchester City), Hernanes (Inter Milan)

Offensiva mittfältare: Ramires (Chelsea), Oscar (Chelsea), Willian (Chelsea).

Anfallare: Hulk (Zenit St. Petersburg), Neymar (Barcelona), Jô (Atletico Mineiro), Fred (Fluminense) Bernard (Shakhtar Donetsk).

 

Brasiliens VM-trupp 2014