Brasilianska valutan, real

Skrivet av 

Den brasilianska valutan, realen (plural reais på portugisika) har stärkts och stabiliserats under senare år. Huruvida detta är fördelaktigt är omdiskuterat då en stark valuta ställer till problem eftersom brasilianska exportvaror blir dyrare. Det innebär å andra sidan att den brasilianska medelklassen får råd med importerade produkter som den aldrig haft förut.

Brasiliens valuta RealMed en stabil och stark valuta finns det stora fördelar som kanske inte alltid syns i det omedelbara perspektivet. När den brasilianska medelklassen plötsligt har pengar i plånboken som är värda någonting utanför det egna territoriet öppnar det dörrar mot världen. Importerade konsumentprodukter är plötsligt inte bara en dröm och det blir möjligt att resa på utlandssemester. Den starka valutan är konsekvensen av en stark ekonomi och hoppet finns om att en låg inflation runt 2%, som många stabila europeiska länder kunnat dra nytta av länge, inte bara är en avlägsen vision. En låg inflation innebär att man kan investera långsiktigt och förhoppningen finns att utländskt kapital kommer till Brasilien för att stanna och bygga landet. Försök har gjorts tidigare för att attrahera externa investerare utan goda resultat då vinsterna inte har investerats i Brasilien utan försvunnit utomlands.

Ett exempel på hur den starka valutan kan ha effekt på utvecklingen i en sektor är mobiloperatören Claro som ökade takten i utbyggnaden av bredband. Deras utrustning blev billigare samtidigt som deras kunder fick råd att skaffa smartphones, vilket gav en bättre marknad.

Det var i april 2012 som president Dilma Rousseff irriterade sig på att utvecklade ekonomier skapat en "monetär tsunami" för att sänka värdet på sina egna valutor och skydda exporten, vilket går ut över andra länder. Myntets baksida är att det blir svårare för den brasilianska industrin att hitta avsättning för sina varor utomlands då priserna blir högre. På hemmaplan ökar konkurrensen med importerade varor som blir billigare. Det är nu en stor utmaning att för industrin att öka effektiviteten och höja kvaliteten.

Vid slutet av 2008 kostade en euro 3,4 reais, idag betalar man runt 2,5 reais. En dollar kostar ungefär 2 reais och man får betala 3,5 kronor för en real. Kanske är det så enkelt att en valuta inte behöver vara varken övervärderad eller undervärderad. Utan helt enkelt ha ett verkligt värde.

Historien bakom realen kan du läsa här.