Fotbolls-VM 2014 i Brasilien

Skrivet av 

Är du nybörjare på VM i allmänhet och VM i Brasilien 2014 i synnerhet så får du en överblick här. Är du nybörjare på Brasilien så kan du få mer kött på benen genom att läsa artikeln Brasilien för nybörjare.

Inget land bygger sin nationella identitet kring fotbollen som Brasilien. Landets varumärke är starkt knutet till landslagets prestationer på planen och det är i grund och botten bara VM som räknas, det vill säga en turnering vart fjärde år. Då är det en helt otrolig uppladdning inför och urladdning under matcherna i Brasilien. Gator målas i grönt, gult, blått. Bilar flaggar som om det är nationaldag hela turneringen och man rekommenderas inte att uppsöka akutsjukvård eller föda barn på matchdag. Detta om man spelar i andra länder. Nu när det är hemmaplan och man ska inte bara fira för sig själva utan visa upp sig för resten av världen.

År 2014 spelas fotbolls-VM för tjugonde gången och Brasilien står som värd för andra gången (den första var den traumatiska turneringen 1950). Fotbolls-VM är det evenemang som engagerar flest människor på jorden. Det är 32 länder som gör upp om titeln i slutspelet vart fjärde år sedan 1930. Får du inte ihop matematiken beror det på att så många unga fotbollsspelare låg i krig under 40-talet att man ställde in, men annars har det rullat på. Det internationella fotbollsförbundet Fifa sätter ramarna för mästerskapet som numera rullar enligt ett schema mellan världsdelarna.

Brasilien har vunnit VM fem gånger vilket är mest i världen. Visst tål man inte att förlora, men man tål inte heller att vinna fult. I uttrycket "o jogo bonito" (det vackra spelet) ligger att fotboll ska spelas med glädje, finess, dribblingar, dans, rytm och akrobatik. Landslaget ska charma världen, punkt. Men glöm inte att man ska vinna också. VM-laget 1982 inte så framgångsrikt resultatmässigt, men är legendariskt för sitt vackra spel. Så det kan vara acceptabelt att förlora vackert, bara det är väldigt vackert.

Tolv städer runt om i landet förbereder sig för att vara matchvärdar under turneringen. Brasilien är ett enormt stort land och man har valt att sprida ut mästerskapet till tolv delstater för att så många som möjligt ska få vara med. På vilket sätt det påverkar turneringen och oss som vill göra ett besök kommer jag att berätta om längre fram. Öppningsmatchen spelas i São Paulo den 12 juni och finalen i Rio den 13 juli, dessa är också landets största och viktigaste städer. Avståndet mellan dem är ganska precis som mellan Göteborg och Stockholm. Det finns väldigt bra bussförbindelser för den som inte vill flyg eller köra bil. Ett år innan själva VM, mellan den 15-30 juni 2013 spelades en förturnering, Confederations Cup, med åtta lag. Sex arenor byggdes klart till VM och kunde testas. De övriga sex beräknas att vara klara till slutet av 2013. Det var blandat resultat för organisationen under Confederations Cup som försvårades av att det rullade stora demonstrationer över hela landet mot den utbredda korruptionen. Protesterna koncentrerades även kring matcharenorna eftersom kostnaderna för VM har skenat på många håll och pengar misstänkts ha försvunnit ned i privata fickor.

Brasilien är som värdland direktkvalificerat till VM, hur övriga länder fördelas och tar sig till Brasilien 2014 kan du läsa i artikeln "Vägen till VM". Kvalet avslutas i november och lottningen sker den 6 december till de åtta grupperna.

Årstiderna på andra sidan ekvatorn, på vilken nästan hela Brasilien ligger, är omvända mot Europas. Dessutom är det liksom här tydligare årstider ju längre från ekvatorn man kommer. Det innebär att under juni och juli är det vinter i Brasilien. I vissa delar avlandet kan det bara vara bra då klimatet inte är lika stekande, medan det längst i söder kan bli riktigt kallt och i största staden São Paulo, till exempel, riktigt rått och kyligt vissa dagar. Det gäller alltså att ha med det i planeringen om man vill gå i flip-flops och bada under VM 2014.

Brasilien har utvecklats! Tillväxten i den brasilianska ekonomin har varit mycket stark under det senaste decenniet och priserna har ökat med välståndet. Den brasilianska valutan real kostar runt fyra kronor och har stärkts kraftigt mot kronan under senare år. Mycket är fortfarande ganska billigt, men det beror också på var man befinner sig i landet. Det kan vara bra att ha med i beräkningen när man planerar sin VM-resa.

Om vi återvänder till geografin så kan det vara en bra idé att välja sin del av landet. Första fasen av turneringen var tänkt att delas upp i zoner så att alla matcher (3) för respektive land skulle hyffsat geografiskt samlade. Då man i Brasilien vill att landslaget ska spela över hela landet och inte ligga förlagda till exempel i Rio blev det inte så. Eftersom det brasilianska landslaget skulle resa, så innebar det att alla andra länder också behöver göra det. Sedan kommer mycket stora skaror människor behöva förflytta sig på några få dagar över sträckor som kräver flyg. Det är ingen som kan garantera att det kommer att funka smidigt. Då brasilianska flygplatser lider av ett stort kapacitetsunderskott även under vanlig högsäsong kommer det att bli kaotiskt mellan varven. Visserligen pågår det många tillbyggnationer av exempelvis terminaler till VM, men räkna med att allt inte kommer att flyta smidigt och att små marginaler inte är att rekommendera.

Eftersom grupplottningen kommer att vara relativt kort inpå turneringen och det lag man vill följa kanske ändå hamnar i en kall del av landet, så tycker jag att det är en god idé att välja plats i första hand och matcher i andra. Vill man följa Sverige får man följa det ovissa kvalet och sedan en lika oviss lottning. Vill man ha fest och Brasilien från sin bästa sida väljer man plats istället för lag. Det kommer inte att vara svårt att hitta kanonbra ställen att se matcherna på. Bland annat arrangerar varje VM-stad en officiell fan fest där alla som inte har matchbiljett kan samlas och se matchen på storbild. Och vill man gå på VM live kan finns det massor av andra vansinnigt viktiga matcher att sondera bland.

Mer i denna kategori: Confederations Cup 2013 »