Om Zazabraza

Skrivet av 

Dröm dig till Brasilien för stund. Funderar du på att åka till landet det eviga framtidslandet eller har bestämt dig för att VM i fotboll 2014 är ett evenemang som du bara ska till. Kanske är du bara nyfiken på Brasilien i allmänhet eller så är det en nyväckt passion. Då är den här sajten för dig.

Efter julhelgen 2011 kom jag och min fru hem från Brasilien efter att vi hälsat på hennes familj i ett par veckor. Vi hade egentligen inte gjort så mycket den här gången, utan hade spenderat tiden i en halvstor, småtrist stad i delstaten Minas Gerais en bit in i landet. Vi hade alltså inte besökt några storstäder, inte sett stranden och till och med fotbollsligan hade haft semester. Det var inte Brasilien i festskrud, på sitt sensuella humör eller ens några storartade naturupplevelser. Ändå konstaterade vi samma känsla i själen. Att landet har en inneboende energi som vi fortfarande var uppfyllda av efter ankomsten till ett regntungt januarisverige. Energi från i solen, luften och de mänskliga relationerna, varma och konfliktfyllda på samma gång. Energin i känslan att något är på gång hela tiden utan att det egentligen händer någonting. Hur häftigt är det då inte när allt händer på samma gång, som det kommer att göra under VM i fotboll 2014.
 
Jag bestämde att jag vill ge fler chansen att skapa en relation till Brasilien eller hjälpa dem som bara är lite nyfikna på landet. För alla som redan har en relation är det en plats att korsa Atlanten om så bara i ditt inre. Dessutom vill jag ge fler möjlighet att förstå vad VM 2014 i innebär för att kunna planera resan i tid. Det kommer bli ett party världen sällan skådat i tidernas största festlokal på 8,5 miljoner kvadratkilometer.

Zazabraza håller ögonen på Brasilien. Det är din guide till VM i fotboll 2014 och även OS i Rio de Janeiro 2016 när det närmar sig. Här får du också löpande nyheter och återrapportering från ledande nyhetskanaler i landet via Twitter. Även mer matiga artiklar och reportage kommer att publiceras undan för undan. Här kan du även få veta lite mer om mig som ligger bakom sidan. Ambitionsnivån är hög att berätta om och beskriva det brasilianska samhället, näringslivet och kulturen från olika håll. Det kommer att ta tid och innehållet kommer ständigt att fyllas på. Genom bloggen Brasilien genom mina ögon får du en mer subjektiv bild av redaktörens Brasilien. Tveka inte att kontakta redaktionen om du har synpunkter på innehåll eller något som du saknar. Mejla eller gå in på vårt forum.

Det är få, om alls några, länder som är på frammarsch som Brasilien då landet kommer på många fronter samtidigt. Ekonomin är inne i en stark tillväxtfas, befolkningen får det allt bättre och som grädde på moset står man värd för de största evenemangen i världen under loppet av två år, vilket ger än mer fokus från omvärlden och tillförsikt för befolkningen. Till det kommer allt det som landet redan står för. En varmhjärtad befolkning, karnevalen, hundratals mil av sandstränder i ett tropisk klimat och världens bästa fotbollslandslag genom tiderna. Det som gör Brasilien så fascinerande är att sida vid sida med allt det fantastiska finns alla de mörka sidorna som ofta är så uppenbara. Den erbarmliga fattigdomen, det brutala våldet och den korrumperade maktapparaten.

Välkommen att följa med oss till VM 2014 och in i Brasiliens ljusnande framtid!

Vill du veta vem jag som ligger bakom sajten är så kan du läsa mer här.

/Torbjörn Sandblad