Jag som ligger bakom Zazabraza

Skrivet av 

Efter min första resa till Brasilien insåg jag att landet var mitt öde. Jag var 16 år och hamnade genom ett fotbollsutbyte i São Paulo under tio månader. Det är ett kontrasternas land där myntet oftast har två sidor. Visst ska man fokusera på det ljusa, men när det mörka lurar under ytan blir det spännande. Jag ville ha mer, och mer skulle jag få.

Som 15-åring kom startskottet då jag blev inbjuden att spela fotboll med ungdomsklubben Pequeninos do Jockey från São Paulo. Jag åkte med dem på internationella turneringar i Norden under sommaren 1994. Det gick bra för mig och jag gjorde många mål. Nästa år fick jag följa med ytterligare en turneringssommar och jag anpassade mig i gänget utan att jag vid det laget pratade mer än något ord portugisiska. Väldigt få av spelarna pratade någon engelska alls. Året därpå var det dags att ta nästa steg, att åka över och spela med Pequeninos på plats i Brasilien under ett år. Ett erbjudande man inte tackar nej till, punkt. Det blev ett äventyr som kanske inte i ett slag förändrade mitt liv, men skulle komma att styra mina livsmål på sikt och naturligtvis redan då satte avtryck i mig som person.

Det tog sex år innan jag skulle plocka upp tråden där jag lämnar den. Jag hade hela tiden vetat att jag en dag skulle återvända och väntade på rätt tillfälle. Jönköpings Internationella Handelshögkola blev den språngbräda mot Brasilien som jag letat efter. Genom utbytesprogrammet återvände jag till São Paulos Universitet. Under den där utbytesterminen 2003 knöts mina band för evigt till Brasilien då jag träffade kvinnan i mitt liv. Inför vårt bröllop läste jag ytterligare en termin i São Paulo, men sedan bar kosan hem till Sverige igen. Vi åker till Brasilien varje år och fyller mig med den energi landet har att erbjuda. Idag har jag en dotter med hälften brasilianskt blod och släktskapet med det förlovade landet är tryggat för framtida generationer.

Nu vill jag dela med mig av Brasilien och bidra till det ökade intresset kring ett land i medvind. Jag vill sträcka mig lite längre än den vanliga turistinformationen och ge en mer initierad bild av landet. Självklart påverkas hemsidan av min personliga relation till Brasilien, annars skulle det bli för tråkigt. Oavsett om du har för avsikt att besöka Brasilien på semester, vill göra affärer i landet eller har bott där under många år så vill jag du ska ha utbyte av att läsa Zazabraza.se. Jag vill gärna ha synpunkter, personliga eller allmäna frågor och tips.


/Torbjörn "Tobinho" Sandblad