OS i Rio 2016

Skrivet av 

När Rio vann OSRio de Janeiro tilldelades de olympiska sommarspelen 2016 den 2 oktober 2009. Det innebär att Sydamerika för första gången någonsin kommer att vara värd för ett OS och blott tredje gången det sker på det södra halvklotet. Spelen kommer att äga rum mellan den 5-21 augusti, vilket ironiskt nog är under den brasilianska vintern. De ordinarie spelen följs av Paralympics som hålls mellan den 7-18 oktober samma år.

Öppningsceremonin kommer att hållas på Estádio Maracanã som byggs om för att vara finalarena i VM i fotboll 2014. Totalt kommer det att tävlas i 28 idrotter, vilket är en utökning jämfört med OS i London då även sjumannarugby och golf ingår i programmet. 

Kanditaturen för att få arrangera OS inleddes officiellt i september 2007 i en process med ytterligare sex städer från tre världsdelar (Chicago, Doha, Tokyo, Baku, Madrid och Prag). Innan dess pågick ett spel då ännu fler städer deltog, men sedan hoppade av innan de mest seriösa kandidaterna offentliggjordes. Dessa bantades sedan ned till fyra i juni 2008 efter en preliminär utvärdering av kandidaterna då Prag, Doha och Baku fick kliva av tåget. Doha (Qatar) var visserligen en stark kandidat, men insisterade på att hålla spelen i oktober vilket inte föll i god jord.

Den stad som låg bäst till när IOK presenterade sin utvärdering av kandidaterna en månad innan avgörandet var Tokyo, som dock hade problem med opinionen för ett OS på hemmaplan. Chicago hade också problem, bland annat med den legala biten i USA. Madrid hade visserligen näst högsta poängen i utvärderingen, men falerade på antidopingarbetet vilket ledde till att man gjorde förändringar i sista stund. Rios svagaste punkter var boende, transporter och infrastruktur.

Under den Internationella Olympiska Kommitténs möte den 2 oktober 2016 krävdes det tre röstningsomgångar för att en ensam kandidat skulle få en majoritet av rösterna och ordförande Jaques Rogge kunde presentera Rio de Janeiro som värdstad för de trettioförsta sommarspelen.

Media

Mer i denna kategori: Värdstäderna 2016 »