Curitiba

Skrivet av 

curitiba 2Curitiba, huvudstad i delstaten Paraná, ligger på en högplatå knappt en kilometer över havet och runt 10 mil från atlantkusten. Staden får ofta agera som exempel på god stadplanering. Inte bara regionalt i Brasilien, utan globalt och har utnämnts till den stad i Brasilien som har högst livskvalitet. Staden har runt 1,8 miljoner invånare.

Det finns många siffror som tyder på att Curitiba kanske är Brasiliens mest välmående delstatshuvudstad, med låg analfabetism, bra grundskola, gott investeringsklimat och Brasiliens femte största ekonomi. Volkswagen och Renault har stora fabriker i staden och många andra multinationella företag finns representerade i stadens stora industripark.

Under andra halvan av 1800-talet kom det många imigranter till Curitiba, främst tyskar, polacker, ukrainare och italienare. De satte sin kulturella prägel på staden som i allra högsta grad lever kvar än idag. Man har experimenterat med stadsplaneringen framför allt sedan 70-talet för att hantera den snabba tillväxten och har blivit känd för sitt miljöarbete. Det kanske allra mest framlyfta exemplet är kollektivtransportsystemet med bussfiler, extra långa expressbussar och hållplatser som underlättar på och avstigning, även kallat BRT (Bus Rapid Transit). Curitibas lösing har inspirerat stora städer världen över i sina lösningar, men har inte någon tunnelbana. Här kan du se en film (textad på engelska) som beskriver Curitibas system.

Tyvärr för alla VM-besökare så talar inte vinterklimatet till Curitibas fördel. Visserligen kan det komma vågor av värme under vintern, liksom perioder av kyla under sommaren, men något trevligt badväder är inte att räkna med under VM 2014. Under midvintern kan temperaturen krypa ned mot nollgradigt och det händer att man till och med har minusgrader. Klimatet är subtropisk höghöjdsklimat och under sommaren kan det bli en bit över 30 grader varma dagar.

Matcherna under VM 2014 kommer att spelas på Arena da Baixada som renoveras och byggs ut till 41.000 sittplatser. Stadion som är hem för Atlético Paranaense var redan av hög internationell standard kommer att bland annat bygga om taket, förberedas för fler typer av evenemang och bli ett affärscentrum.

I VM-förberedelserna ligger också en utbyggnad och renovering av flygplatsen Afonso Pena som kommer att öka passagerarkapaciten och förbättra start- och landningsbanorna. Den redan väl fungerande kollektivtrafiken kommer att få fyra nya BRT-korridorer.

Senast ändrad lördag, 13 oktober 2012 21:24

Media

Mer i denna kategori: « Cuiabá Fortaleza »
From: