Skriv ut denna sida

Neymar

Neymar är Brasiliens fixstjärna och spelaren som ska leda landslaget till guld i hemma-VM 2014. I ett Brasilien som saknar de äldre riktigt rutinerade storstjärnorna ökar pressen på Neymar, född i november 1992. 

2011 var ett fantastiskt år för Neymar. Med sitt Santos vann han Copa Libertadores, Sydamerikas Champions League, och valdes till bästa spelare i den brasilianska ligan. Som kronan på verket belönades Neymars mål mot Flamengo med Fifas Puskás-statyett för årets vackraste mål i världen. Framgången fortsatte 2012 och han utsågs till Sydamerikas bäste spelare av tidningen El País. Återigen var han nominerad för året snyggaste mål i världen (slutade trea) och var så dominant i ligan att han ansågs "utom tävlan" vid utnämningen av guldbollen och fick ett specialpris. Detta trots att ligasäsongen hackades sönder av ett mastigt landslagsprogram med bland annat OS under vilken serien rullade på utan landslagsspelarna. När Fifa tog ut sitt världslag 2012 hamnade Neymar bara på trettonde plats, men mycket att förklaringen ligger förmodligen i att han stannat i Sydamerika.

-Nästa år kommer han att vara en av de tre toppkandidaterna, det kan jag garantera, lovordade Brasiliens nye förbundskapten Luiz Felipe Scolari i samband med prisutdelningen.

Nedan är årets mål i världen 2011 och det nominerade målet 2012.


Neymar da Silva Santos Júnior som hans fullständiga namn är, föddes i Mogi das Cruzes, en förort öster om São Paulo. Redan 11-åring flyttade han till Santos, hamnstaden en timme utanför storstaden. Det var ingen tvekan om att det var en stor talang och redan som 14-åring var han över Atlanten och provspelade för Real Madrid. Klubben var intresserad, men Santos agerade och erbjöd en miljon reais (drygt tre miljoner kronor) för att han skulle stanna i Brasilien. Familjen kommer från enkla förhållanden så pappan ringde och bad sonen komma hem. Debuten i proffslaget gjorde han 17 år gammal i delstatsmästerskapet Campeonato Paulista mot Oeste den 7 mars 2009. En vecka senare kom första målet. Santos kom tvåa, men Neymar utnämdes till turneringens genombrott.

I ligan var det ett mellanår för Santos och Neymar gjorde 10 mål i samspel med lagets andra jättetalang Ganso. Det var 2010 som det riktiga genombrottet kom. Santos vann delstatsmästerskapet i början av året. Neymar gjorde 14 mål varav två i den avgörande finalen mot Santo André. Laget tog årets andra titel i brasilianska cupen och kvalificerade sig till Copa Libertadores och Neymar vann skytteligan med 11 mål. I ligan gick det lite trögare även om Neymar imponerade och slutade på 17 mål. Dragkampen om guldklimpen inleddes. Världens största klubbar var inblandade, men Santos ville inte släppa honom. En övertalningskampanj där även klubbens store hjälte, Pelé, spelade en nyckelroll lyckades och Neymar blev Santos trogen.

När säsongen inleddes 2011 var 18-årige Neymar redan stjärna. Återigen vann man Campeonato Paulista och Neymar avgjorde andra finalmatchen mot Corinthians med ett sent mål. I Copa Libertadores kom man visserligen tvåa i gruppen, men gick obesegrade genom sluspelet och följde upp 0-0 borta mot Peñarol från Uruguay med 2-1 hemma på Pacaembústadion, São Paulos kommunala arena där Santos spelar stormatcher då inte hemmastadion räcker till. Santos var bäst i Sydamerika och Neymar var bäst i Santos.

Det innebar också att man kvalificerat sig för VM för klubblag som målades upp som en duell mellan Neymar och Messi eftersom Barcelona var europamästare. I finalen blev det dock bom stopp. Barcelona skåpade ut Santos med 4-0 och Messi hade stor show och gjorde bland annat två mål. Brasiliansk press skrev hem om att Brasilien fått sig en riktig lektion i hur fotboll ska spelas. Det var tydligt att det fortfarande var en bit kvar att vandra för Neymar för att bli bäst i världen.

Neymars riktigt stor genombrott för den internationella publiken som inte följer den brasilianska klubbfotbollen inleddes först den 15 juni 2013. Då spelades premiären i Confederations Cup mot Japan på hemmaplan i Brasília. Neymars insatser i landslaget var ifrågasatta av många, men det tog bara ett par minuter innan han fick på en kanonträff och tryckte in bollen i krysset. Turneringen blev en stor propagandatillställning för det brasilianska landslaget och Neymar var den starkast lysande stjärnan som utsågs till turneringens bästa spelare och gjorde dessutom fyra mål varav ett i finalsegern med 3-0 mot Spanien.

Före turneringen hade Neymar skrivit på för Barcelona och flyttade dit efter finalen. Det var många klubbar som varit med i cirkusen innan Neymar valde att skriva på. Även Real Madrid var med i förhandlingarna in i det sista, men det var inte enbart pengar som avgjorde. Spelaren hade hela tiden varit tydlig med att Barcelona var drömklubben. Övergångssumman skrev till slut till 57 miljoner euro och det ingick också i dealen att Neymar fick behåll stora delar av rättigheten till sitt eget varumärke Neymar Jr. När han presenterades för fansen hemma på Camp Nou kom det 56.000 personer, vilket knäckte det tidigare rekordet då Zlatan presenterades 2009.

I sin ännu unga karriär har redan prisskåpet hunnit fyllas. Neymars officiella hemsida under rubriken "conquistas" kan man läsa mer fakta om titlarna och se hela listan med inte mindre än 57 troféer och utnämningar.  Det kommer mera, var så säkra.


 

Media