Skriv ut denna sida

Hulk

Den vänsterfotade anfallaren i det brasilianska landslaget med det respektingivande smeknamnet Hulk från portugisiska mästarna Porto, har tagit en lite annorlunda väg till att bli en av nyckelspelarna inför hemma-VM 2014.

Hulk som föddes 1986 i Campina Grande i den lilla delstaten Paraíba längst ut på hornet i nordöstra Brasilien. Smeknamnet kommer inte oväntat från hans fysik som han även använder sig av i spelet. Han har förmodligen en av fotbollsvärldens kraftigare nackar. Redan som barn var han stark och totalt orädd enligt fadern Djovan Souza. Från början var han visserligen vänsterback, men blev via en period på mittfältet så småningom som anfallare.

Redan som 15-åring var han över till Portugal som ungdomsspelare i Vilanovense. I Brasilien hann Hulk med en enda match för proffslaget Vitória innan flyttlasset bar till japanska  Kawasaki Frontale. Inte heller i Japan blev det succé direkt och Hulk lånades ut till Consadole Sapporo där han gjorde 25 mål i andraligan under 2006. Året därpå lånades han ut igen, till och Tokyo Verdy i samma division. Efter 37 mål som starkt bidrog till uppflyttning i ligan, J-league. Tokyo köpte visserligen loss honom, men ligan hann knappt starta innan det var dags att flytta igen.

Under 2008 värvades Hulk, eller Givanildo Vieira de Souza som hans betydligt tristare riktiga namn lyder, till FC Porto. Där har han stannat trots intresse från andra stora klubbar i Europa. Det tog ett par matcher innan han slog sig in i den ordinarie startelvan, men sågs efter säsongen som en av de intressantaste unga spelarna i Europa. I augusti 2009 skrev han på för en förlängning av kontraktet över 2014 med en utköpsklausul på 100 miljoner euro, högst i Portugal.

Säsongen 2009/10 var visserligen ok prestationsmässigt med 10 mål och 11 assist, men kantades av bråk. Först två utvisningar och sedan ett bråk i spelargången som gav en lång avstängning tills ligan i praktiken var avgjord. I oktober 2010 gjorde Hulk landslagsdebut under Dunga i träningsmatcherna mot England och Oman.

Då gick det bättre säsongen 2010/11 som var en formidabel uppvisning av Hulk. Ligan avgjorde Porto redan med fem omgångar kvar och Hulk vann skytteligan med 23 mål på 26 matcher. Även i Europa öste han in mål på storklubbar som Sevilla och CSKA Moskva i Europa League som Porto vann efter seger mot Braga i finalen. I portugisiska cupens final gjorde han till och med mål direkt på hörna. Totalt blev det 36 mål och 21 assisterande passningar i tävlingsmatcher

Säsongen 2010/11 var den absoluta höjdpunkten i karriären då Hulk valdes till årets spelare i Portugal efter  Även säsongen 2011/12 vann Porto ligan klart och Hulk var lagets bäste målskytt med 16 mål och 11 assist på 26 matcher. Även i Champions League blev det fyra mål. Under andra halvan av säsongen bar han även kaptensbindeln. Ett tag presenterades han som mer eller mindre klar för Chelsea av engelsk press, vilket inte visat sig stämma.

Den 26 maj 2012 gjorde Hulk sina första mål för landslaget i träningsmatchen mot Danmark inför OS i London. Under OS spelade han från start i anfallet som en av tre överåriga spelare och har även varit med i landslaget efter sommaren, men har inte riktigt fått det att stämma på planen. Under hösten bytte han klubb till ryska Zenit mot sin vilja. Han var den första mörkhyade spelaren någonsin i klubben och har drabbats av rasistiska påhopp från fansen, vilket kanske inte är de bästa förutsättningarna för bra prestationer på planen.

 

Media