David Luiz

David Luiz Moreira Marinho med sitt karaktäristiska hårsvall och oundvikliaga likhet med simpsonskaraktären Sidehow Bob föddes 1987 i Diadema, en av de förorter som vuxit in i jättestaden São Paulo. Redan efter sin första hela säsong i Chelsea kunde han räkna in en Champions Leaguetitel i meritförteckningen och kommer med stor sannolikhet att stå på planen när Brasilien premiärspelar i den gamla hemstaden São Paulo under VM 2014.

Karriären inleddes dock i EC Vitória från Salvador i delstaten Bahía i landets nordöstra region. Redan som fjortonåring kom David Luiz till klubben och vandrade genom ungdomslagen hela vägen till proffsspel. Debuten kom i brasilianska cupen 2005 och under samma år blev det även några matcher i serie C. Det blev fler matcher året därpå trots en hel del mindre uppehåll på grund av skador.

Efter bara ett par matcher 2007 i delstatsmästerskapen Campeonato Baiano var det dags att inleda europaäventyret då han lånades ut till portugisiska Benfica. Debuten mot PSG i Paris i Euro League var inte särskil lyckad, men i ligan tog han ändå en ordinarie plats och spelade de avslutande omgångarna från start.

I slutet av sommaren samma år kom också debuten i den brasilianska landslagströjan för U20-landslaget. Det blev ingen succé. Efter att ha spelat från start i de inledande matcherna stängdes han av resten av turneringen efter att ha visats ut på grund av en ful armbåge mot en sydkoreansk spelare. Hösten och stora delar av 2008 spolierades av sträckningar och spelade bara sporadiskt. 

Det var säsongen 2009/10 som skulle bli David Luiz stora genombrott i den internationella fotbollen. Benfica vann ligan efter att Porto tagit fyra raka titlar och David Luiz valdes till bästa spelare. Det gav eko ute i Europa och större klubbar som Real Madrid och Manchester United blev intresserade. Ett bud från Manchester City avfärdades. Rykten gjorde gällande att det nobbade budet från City gjorde David Luiz irriterad och att det var anledningen till att han inte förnyade kontraktet med Benfica. Det var också under 2010 han blev inkallad till uppdrag för A-landslaget för första gången i den nya förbundskaptenen Mano Menezes första landslagstrupp att bilda mittbackspar med Thiago Silva.

Säsongen 2010/11 inleddes starkt av spelaren och i januari kom budet från Chelsea. Efter långa förhandlingar blev affären värd 200 miljoner kronor verklighet där även serben Nemaja Matic ingick som ett byte. David Luiz skrev på för 5,5 år för londonklubben där han tilldelades tröja nummer fyra. Under sommaren spelade han Copa América för Brasilien där det blev respass redan i kvartfinalen.

Debuten i Chelsea kom som inhoppare i mot Liverpool, men redan i den följande ligaomgången hade David Luiz tagit en plats i startuppställningen och valdes till matchens spelare i en mållös match mot Fulham. I följande match mot United kom första målet och totalt valdes han till matchens spelare tre gånger under sina fem första matcher för Chelsea. Att han valdes till månadens spelare i Premier League bekräftade att  inledningen på englandsvistelsen varit en succé. Eftersom han redan hade representerat Benfica i europaspelet blev det fullt fokus på ligan resten av säsongen.

Minnet av säsongen 2011/12 kommer för Chelseafans knappast att präglas av femteplatsen i ligan, utan av segern i Champions League. En knäskada stoppade David Luiz i inledningen av säsongen, men han kom tillbaka i mitten av september mot Bayer Leverkusen och gjorde mål. Efter en stor insats i åttondelsfinalen mot Napoli och seger mot den gamla klubben Benfica i kvartsfinalen missade David Luiz den stora skrällen mot Barcelona i semifinalen på grund av skada och såg även FA-cupfinalen från sidan. Till finalen mot Bayern München var han emellertid tillbaka och var en av straffskyttarna som säkrade europatiteln för Chelsea.

I brasiliansk media var det lite av en överraskning att David Luiz inte var en av tre överåriga spelare som kallades in för att följa med till London-OS. När truppen till den första landskampen efter OS, i matchen mot Sverige på Råsunda, presenterades saknades även då hans namn. Den här gången gick dock förbundet snabbt ut och erkände att det bara blivit ett misstag. Inför VM i Brasilien är David Luiz en spelare som Mano Menezes lutar sig på i lagbygget som ska hålla till VM-guld.

 

 

Media

Mer i denna kategori: Hulk »