Luiz Felipe Scolari

Luiz Felipe Scolari, eller Felipão (Store Felipe) som han kallas i Brasilien, har gjort det förut och är anställd för att göra det igen: Föra hem VM-bucklan till Brasilien.

felipo firar med rivaldoAtt Felipão skulle få jobbet som ny förbundskapten för Brasilien när Mano Menezes fick sparken  i slutet av 2012 var det inga större diskussioner kring. Felipão är en mycket rutinerad tränare med en tung meritlista och även en färgstark person som går hem i TV-sofforna. Totalt är tränaruppdraget att leda hemmanationen under VM 2014 det 24:e han antagit sedan 1982. Även om den gångna säsongen var mindre lyckad då hans Palmeiras åkte ur ligan så knep Felipão sin vana trogen ändå en titel. Det är inte bara VM-guldet i Sydkorea/Japan 2002 som gör att Scolari är en vinnare.

Spelarkarriären var medioker. Ungdomsåren tillbringade han i Aimoré i delstaten Rio Grande do Sul i södra Brasilien. Även om han inte gjorde sig ett namn som den bästa spelaren så var Felipão en ledare på planen och var ofta kapten i lagen han spelade för. Största delen av seniorkarriären spenderade han under sju år i Caxias följt av kortare sejourer i Juventude och Novo Hamburgo. Den aktiva karriären avslutades i den lilla nordostliga delstaten Alagoas 1982, där han även vann sin enda titel i form av delstatsmästare med CSA från Maceió.

Vid sidan om fotbollen hade Felipão utbildat sig till idrottspedagog och även arbetat som idrottslärare. Det var i klubben han avslutade spelarkarriären som han även fick sitt första uppdrag som tränare. Tiden i nordost blev dock kort och Felipão återvände till södra Brasilien och gjorde även en tidig avstickare till Al-Shabab i Saudiarabien. Under 1989 blev han nationell mästare i Kuwait med Qadsia SC och Gulfmästare året därpå som förbundskapten med Kuwaits landslag.

Det stora genombrottet i Brasilien kom 1991 när Felipão ledde Criciúma från delstaten Santa Catarina till seger i brasilianska cupen. Klubbens och delstatens största framgång genom tiderna.

felipao firar segern i libertadoresEfter en ytterligare vända till mellanöstern 1991-1992 hamnade Felipão i Grêmio från Porto Alegre och inledde en sejour som skulle göra honom till en av de stora tränarna i brasiliansk fotboll. Förutom regionala mästerskapstitlar som är så viktiga för brasilianska klubbar, vann Grêmio brasilianska cupen 1994 och mästerskapet 1996. Dessutom vann man Copa Libertadores 1996 och kunde titulera sig mästare för hela kontinenten. I VM-finalen i Tokyo mot Ajax föll man på straffar.

Efter de lyckosamma åren i Grêmio 1993-1996 hamnade Felipão, efter en kort sväng till Japan, i Palmeiras från São Paulo. Även tiden i Palmeiras kantades av troféer. Man vann cupen 1998 och klubbens första internationella titel, Copa Mercosur. Den riktigt tunga segern kom året därpå då Felipão tog ytterligare en brasiliansk klubb till seger i Libertadores. Även den här gången missade han VM-guldet efter en finalförlust mot Manchester United med uddamålet. Även 2000 gick laget hela vägen till finalen där Palmeiras föll på straffar mot Boca Juniors ledda av Riquelme efter två oavgjorda matcher.

Det var 2001 som Liuz Felipe Scolari tog sig an uppdraget som skulle göra honom odödlig i Brasilien. Han fick ansvaret att förbereda landslaget för VM i Sydkorea/Japan året därpå. Det fanns visserligen till en början vissa frågetecken kring laget, men de rätades snabbt ut då turneringen startade. Med spelare som Lúcio, Cafu, Roberto Carlos, Ronaldinho, Rivaldo och Ronaldo i förstauppställningen, samt bland annat Denílson och Kaká som reservkapital på bänken rusade Brasilien genom turneringen och vann samtliga sju matcher. Ronaldo gjorde två mål i finalen mot Tyskland och vann även skytteligan.

Sin vana trogen blev dock inte Felipão långdragen på posten och tog över det portugisiska landslaget som han ledde under hemma-EM. Finalförlusten mot Grekland på Estádio da Luz i Lissabon är det tyngsta nederlaget i hans karriär. Han fortsatte leda Portugal över VM 2006 i Tyskland. Genom att vinna de första fyra matcherna blev Felipão rekordman med elva raka segrar i fotbolls-VM, något ingen annan lyckats med. Även kvartsfinalen vann Portugal på straffar mot England innan Frankrike blev för svåra i semifinalen. Tredjeprismatchen förlorades mot hemmanationen, men fjärdeplatsen var Portugals bästa insats i VM på 40 år. Han stannade även över EM 2008 där portugiserna åkte ut i kvartsfinal.

felipao i chelseaKarriären hade ju hittills varit en enda motorväg, men i nästa klubb blev det tuffare. Felipão skulle snart komma att bli en i raden av sparkade tränare från Roman Abramovich Chelsea. Resultaten under det dryga halvåret föll inte ryssen i smaken. Utan titlar kunde dock Felipão trösta sig med ett avgångsvederlag på 15 miljoner pund för det brutna kontraktet.

Tiden tillbringade han istället med ett lite annorlunda uppdrag. Som tränare för Bunyodkor i Uzbekistan blev han mästare i stor stil och vann 23 raka matcher i ligan, med totalt 28 av 30 vunna matcher. VM 2010 tillbringade han som kommentator från ett sydafrikanskt TV-bolag.

Efter mästerskapet återvände Felipão till brasiliansk fotboll och till Palmeiras. Känslorna var nog blandade hos Palmeiras supportrar när han efter säsongen 2012 lämnade klubben. De hade visserligen precis åkt ur ligan, men hade å andra sidan i och med segern i brasilianska cupen vunnit sin första nationella titel på tolv år. 

När Mano Menezes fick jobbet som förbundskapten efter VM 2010 hade Felipão varit ett av de hetaste namnen, men han hade redan skrivit på för Palmeiras. När fotbollsförbundets nye ordförande José Maria Marin två år senare frågade om han nu kunde tänka sig att ta jobbet lär inte betänketiden ha varit lång. Det finns bara en titel som är större än att vinna VM-guld med Brasilien: Att vinna VM-guld med Brasilien på hemmaplan.

Förbundet kunde knappast ha hittat en man bättre rustad för att genomföra uppdraget.

 

 

 

Media

Mer i denna kategori: « Hulk Neymar »