Skriv ut denna sida

Marcelo

Marcelo i Real Madrid togs ut i Fifas världslag året 2012 som vänsterback. Med stora anfallskvaliteter har Roberto Carlos kronprins i såväl landslag som klubblag nu blivit kung på sin position.

Tidig talang

Marcelo föddes 1988 i Rio de Janeiro och kom till Fluminense som 13-åring efter att mestadels ha växt upp med futsal. Han var en tidig talang och tog plats i det brasilianska U17-landslaget 2005. Redan 18 år gammal hade han tagit ett säkert grepp om en tröja i proffslaget och utnämndes till den brasilianska ligans bäste spelare på sin position 2006.

Det väckte intresse från andra sidan Atlanten och Real Madrids president Calderón värvade Marcelo för sex miljoner euro. När Marcelo kom till klubben var företrädaren Roberto Carlos fortfarande kvar innan han flyttade till Turkiet. Under nye tränaren Bernd Schuster fick Marcelo stort förtroende och startade de allra flesta matcherna säsongen 2007-2008 även om debuten kom som inhoppare mot La Coruña i januari 2007. Under sommaren var han med landslaget i OS där Brasilien gick till semifinal innan Argentina blev för svåra.

Utanför landslaget

marcelo firar i real madridFöljande säsong blev inte så bra och Marcelo hamnade ofta på bänken. Tränarens Juande Ramos såg honom främst som en yttermittfältare och ville helst utnyttja hans offensiva kvaliteter. Det var under säsongen 2009-2010 han på allvar skulle bli en spelare med en fast plats i Real Madrids startuppställning. Under Manuell Pellegrini var han fortfarande yttermittfältare och var en av ligan bästa framspelare. Trots det fanns inte Marcelo med i Dungas trupp till VM 2010, men fick desto fler chanser när Mano Menezes tog över efter VM. Trots detta kallades inte heller Marcelo till truppen som åkte till Copa América i Argentina. Menezes förklarade senare att han tyckte att Marcelo hoppat över lite väl många landslagssamlingar på grund av påstådda skador. Ett uttalande som väckte stor uppmärksamhet och bland annat helt förkastades av Real Madrid.

När Marcelo kände sig trygg i positionen var det dags att flytta ned ett steg i banan under José Mourinho som ville uttnyttja hans defensiva kvalitet i större utsträckning samtidigt som det fann utrymme att följa med i anfallet. Efter nyår kom även första Champions Leaguemålet mot Lyon i åttondelsfinalen som Real vann. Det blev även ett mål borta mot Barcelona på Camp Nou. Marcelo hade en riktigt bra säsong och var även med som en av 55 nomierade till Fifas guldboll som världens bäste spelare. Uefa tog ut honom i allstarlaget för årets Champions League och det hade börjat pratas om att Marcelo var världens bäste vänsterback.

Erkännandet

Säsongen 2011-2012 fortsatte han att imponera och Roberto Carlos erkände att Marcelo var duktigare med bollen än vad han själv var och gav honom status som hans arvvinge. Till OS 2012 i London fick han förtroende att vara med som en av tre överåriga spelare i Brasiliens lag. Dessvärre uteblev succén och Mexiko vann finalen mot ett stillastående Brasilien.

Till hemma-VM 2014 kommer Marcelo att vara en viktig kugge i laget under den nye förbundskaptenen Luiz Felipe Scolari. Nu när det dessutom är officiellt att Marcelo är världens bäste vänsterback.

 

 

Media