Skriv ut denna sida

Fred

Fred är kanske den spelare som bäst personifierar förändringen i det brasilianska landslaget mellan den förra förbundskaptenen Mano Menezes och nuvarande Felipão. Både vad gäller spelidé och resultat. En viktig pusselbit i den nygamle förbundskapten Felipãos taktik är den centrala anfallaren och utpräglade målskytten, centroavante på portugisiska. Med Felipão vid rodret har Fred fått stort förtroende och har inte gjort honom besviken.

Redan innan för-VM, Confederations Cup, på hemmaplan sommaren 2013 berättade Fred om hur fotbollslivet lekte och hur allt hade fallit på plats. Felipão öste lovord över spelaren och deklarerade sitt fulla förtroende. Freds hade gjort mål i nästan varje match sedan återkomsten till landslaget. Det var inte alltid spektakulära eller ens snygga mål, men han var där. Under Confederations Cup fortsatte målfabrikationen och spelaren var en mycket viktig orsak till Brasiliens triumf i segern med bland annat två mål i finalen. Bortser man från Torres alla mål mot amatörlaget Tahiti var han turneringens bäste målskytt.

Frederico Chaves Guedes föddes i samhället Teófilo Otoni i delstaten Minas Gerais. Så småningom hamnade han i Belo Horizontes tredje stora klubb América Mineiro (efter Cruzeiro och Atlético). Under 2003 gjorde han det snabbaste målet i brasiliansk fotboll någonsin i en juniorturnering. Han sköt från halva plan och målet efter tre sekunder var länge det snabbaste målet i världen. Fred strax efter det chansen i a-laget.

Insatserna i América gjorde de större klubbarna intresserade och 2004 skrev han på för storebror Cruzeiro. I sin debutsäsong blev han lagets bäste målskytt i brasilianska ligan. Följande säsong visade Fred på allvar upp sin extrema målfarlighet. Han vann skytteligan i delstatsmästerskapen i början av åren med 14 mål. I den brasilianska cupen vann hann inte skytteligan med 15 mål utan slog även alla tiders målrekord i turneringen. Med tolv mål i ligan kom han upp i 57 mål under säsongen och det väckte intresse från andra sidan Atlanten.

Fred gick till Lyon där han vann tre franska ligatitlar i rad, men hade stora problem att ta en ordniarie plats i laget. Först i konkurrens med norrmannen John Carew och sedan med Karim Benzema. Trots problemen i Frankrike blev Fred uttagen i VM-truppen 2006 av Carlos Alberto Parreira. Konkurrensen i anfallet var hård där Adriano och Ronaldo var ordinerie och på bänken fanns även Ronbinho, men det blev ett mål i 2-0 segern mot Austrialien. Dunga som tog över landslaget efter VM tog med Fred till Copa América 2007 där Brasilien blev mästare. Men det var sista gången Dunga tog med honom i landslaget

Fred tröttnade på situationen i Lyon och hamnade i bråk med klubben, men kunde så småningom komma överens med rioklubben Fluminense om att flytta hem till Brasilien.

Under 2009 hjälpte han Fluminense att ta sig ur en snudd på hopplös situation och rädda kontraktet i den brasilianska ligan. Formen från slutet av 2009 höll i sig under nästa säsong. Fred hade visserligen stora skadebeskymmer och missade över hälften av ligamatcherna, men var ändå en viktig spelare i det lag som tog Fluminenses första ligaguld på 26 år.

Året 2011 var Fred i fantastisk form. I början av året vann han skytteligan i Riomästerskapen. även om Fluminense tappade titieln till värsta konkurrenten Flamengo. Insatsen beönades av en plats i truppen till Copa América där han visserligen kom i kvartsfinalen mot Paraguay och kvitterade i slutminuterna, men Brasilien förlorade på straffar och fiaskot var ett faktum. Efter det fick han inte många fler chanser under Mano Meneze.

Säsongen fortsatte genom att Fluminense avancerade från gruppspelet i Copa Libertadores efter två mål av Fred i den avgörande matchen, men det blev respass i åttondelen. I ligan var han den store målskytten och gjorde bland annat fyra mål mot Grêmio. Han blev lagets bäste målskytt någonsin i en upplaga av Campeonato Brasileiro med 22 mål på 25 matcher. Dock räckte det bara till en tredjeplats för laget i tabellen och en andraplats i skytteligan bakom Borges i santos. 

Fred inledde ligan 2012 med att bli klubbens bästa målskytt sammanlagt i brasilianska mästerskapet som spelats sedan 1959 när han gjorde sitt sammanlagt 44:e mål. Visserligen blev det två mål färre för Fred i ligan, men laget vann återigen titeln och Fred vann skytteligan på sina 20 mål. På försäsongen hade laget vinnut Riomästerskapen och man tog sig till kvarten i Copa Libertadores. Ett fantastiskt år för klubben!

Med skiftet på förbundskaptensposten fick Fred också en nyckelroll i landslaget. Det började med ett par inhopp som han förvaltade på bästa sätt. Han gjorde också det allra första målet på Maracanã som nyinvigdes med en landskamp mot England. Succén i Confederations Cup var total. Fred gjorde fem mål mot bra motstånd, två mot Italien i gruppspelet, ett mot Urugauy i semifinalen och två mot världsmästarna Spanien i finalen.

Intresse för spelaren finns från ett par stora europeiska klubbar, men nu talar mycket för att han blir kvar i Brasilien över hemma-VM där han kan komma att bli en av de riktigt stora spelarna.

Media