Värdstäderna VM 2014

Värdstäderna VM 2014 (14)

Här presenteras de städer som står som värdar för fotbolls-VM 2014. Tolv städer från tolv delstater från norr till söder.

From:

obras estadiosVilka städer kommer att arrangera och varför valdes just dem. Här kommer några svar på dina frågor.

bh pampulhaGrunden till VM-staden Belo Horizonte lades  1701 genom att guldletaren João Leite anlade en farm, som växte till en by strategiskt placerad när man behövde en ny stad på vägen mot södra Brasilien. Staden ritades med inspiration från Paris och Washington och invigdes 1897 som ny delstatshuvudstad i dagens Minas Gerais.

Regeringsbyggnaderna i BrasíliaHuvudstaden i Brasilien är den uppfunna staden som arkitektritades av Lucio Costa och byggdes under 1950-talet. Brasiliens störste arkitekt, Oscar Niemeyer, har satt sin prägel på huvudstaden då han ligger bakom de flesta offentliga byggnaderna. President Juscelino Kubitschek de Oliveira gjorde Brasília till Brasiliens tredje huvudstad 1960 (Salvador och Rio de Janeiro har tidigare varit det) som hade planerats och byggts klar på 3,5 år.

cuiabaCuiabá är en udda fågel bland VM-städerna. Visst ligger Manaus något avsides, men det är en stor turist- och industristad i norra Brasilien. Cuiabá är huvudstad i delstaten Mato Grosso vilket på portugisiska betyder tät skog och framför allt är känt för... tät  skog.

curitiba 2Curitiba, huvudstad i delstaten Paraná, ligger på en högplatå knappt en kilometer över havet och runt 10 mil från atlantkusten. Staden får ofta agera som exempel på god stadplanering. Inte bara regionalt i Brasilien, utan globalt och har utnämnts till den stad i Brasilien som har högst livskvalitet. Staden har runt 1,8 miljoner invånare.

fortalezaFortaleza vid Atlantkusten i nordöstra Brasilien är den VM-stad och brasilianska delstatshuvudstad som ligger närmast Europa, 560 mil från Lissabon. Spanjoren Vicente Pinzon anlände faktiskt till Fortaleza före portugisen Pedro Álvares Cabral som officiellt upptäckte Brasilien, men hölls hemligt för att inte påverka Tordesilhasavtalet som reglerade spansk-portugisiska upptäckter utanför Europa. Över tre mil av sandstränder har gjort Cearás huvudstad till ett av Brasiliens mest attraktiva turistmål. Det är beachen och nattlivet som gjort staden känd både inom och utanför Brasiliens gränser.

manausManaus geografiska läge är minst sagt lite annorlunda för att vara både miljon- och VM-stad. Det finns inga vägar som leder till staden som ligger mitt i Amazonas djungler. Manaus ligger vid Amazonasflodens biflod Rio Negro som i sig själv är en av de största floderna i världen.

natal cidadeNatal betyder jul (som kommer av ordet födelse) på portugisiska, men det är knappast några vita jular i staden. Två miljoner turister besöker staden med ca 800.000 invånare varje år och då är det stränderna som lockar. Bortsett från VM 2014 då det främst är fyra matcher i gruppspelet som attraherar.

porto alegre 01Porto Alegre är den sydligaste av samtliga VM-städer 2014. Staden grundades 1772 av portugiser och snart imigrerade folk från när och fjärran till staden. Det var européer som tyskar, italienare och polacker, liksom afrikaner och libaneser tillhörande katolicism, judendom och islam. Det gjorde att Porto Alegre naturligt har växt som en mutlikulturell stad. Idag huserar runt 1,4 miljoner invånare i huvudstaden för  Brasiliens sydligaste delstat, Rio Grande do Sul.

recife med havRecife är en av Brasiliens största städer, med en storstadsregion på nära fyra miljoner invånare vilket även inkluderar Olinda. Det är den rikaste och mest välutvecklade staden i Brasiliens nordöstra region. Staden attraherar många kongresser och evenemang och har en stor turistindustri.

Kristusstatyn i Rio de JaneiroRio de Janeiro kommer att vara värd för VM finalen i fotboll 2014 och två år senare för de olympiska sommarspelen 2016. Det är nu Rio ska visa upp sin prakt för världen. Staden vid Guanabarabuktens strand är en mångfacetterad stad. Rio de Janeiro var Brasiliens huvudstad fram till 1960 och även över hela det portugisiska imperiet då Portugal hotades av Napoleon. Här finns världens vackraste storstadsutsikt från kristusstatyn, berömda stränder som Copacabana och Ipanema och världens mest omtalade karneval

Salvador i BrasilienSalvador är nordöstra Brasiliens största stad med nästan tre miljoner invånare och huvudstad i delstaten Bahía. Det är den metropol i världen med störst andel svart befolkning utanför Afrika. Staden är känd för sina fester, sin karneval och kultur med starka afrikanska inslag.

Avenida Paulista i São PauloSão Paulo är Brasiliens och Sydamerikas största stad. Med förorter har São Paulo runt 20 miljoner invånare och har tionde högst BNP av världens alla storstadsregioner. Den intensiva trafiken och ständiga köer komplicerar livet för miljontals människor. Dock är det i São Paulo pengarna, jobben och möjligheterna finns för många.

vardstadernaTolv VM-städer runt om i Brasilien delar på världsmästerskapen i fotboll 2014. I Brasilien har man en filosofi att landslagsfotbollen ska spridas så mycket som möjligt över landet. Ingen delstat har mer än en arena, vilket naturligtvis innebär gigantiska avstånd i ett väldigt stort land. Det innebär också att vi som besökare och VM-tittare får chansen att lära känna hela landet. Mellan Fortaleza i norr till Porto Alegre i söder är det 400 mil.