Belo Horizonte

Skrivet av 

bh pampulhaGrunden till VM-staden Belo Horizonte lades  1701 genom att guldletaren João Leite anlade en farm, som växte till en by strategiskt placerad när man behövde en ny stad på vägen mot södra Brasilien. Staden ritades med inspiration från Paris och Washington och invigdes 1897 som ny delstatshuvudstad i dagens Minas Gerais.

Turister söker sig gärna till stadsdelen Pampulha. Bakom stadsdelen ligger samme man som är ansvarig för uppförandet av huvudstaden Brasília, Juscelino Kubitschek som före tillträdandet som republikens president var borgmästare i Belo Horizonte. En konstgjord sjö grävdes 1940. Liksom i Brasília är det arkitekten Oscar Niemeyer som fått sätta sin prägel på Pampulha med bland annat kyrkan São Francisco de Assis och Pampulhas konstmuseum. Det är även i denna stadsdel som VM-arenan Mineirão ligger och inomhusarenan Mineirinho intill såväl den zoologiska- som den botaniska trädgården.

Belo Horizonte med omgivningar är det tredje största storstadsområdet i Brasilien efter São Paulo och  Rio de Janeiro med nästan 5 miljoner invånare medan hälften bor i själva staden. Belo Horizonte är också huvudstad för Brasiliens till folkmängden näst största delstat Minas Gerais med 19,7 miljoner invånare. Det pågår sedan 1973 ett aktivt arbete för att hålla samman Stor-Belo Horizonte med huvudstaden i centrum och 34 kringliggande kommuner.

Staden ligger i inlandet 852 meter över havet 43 mil rakt norr om Rio de Janeiro som är närmaste kuststad. Motorvägen BR-040 binder samman dessa städer som sedan löper vidare till Brasília. São Paulo ligger ca 60 mil nordväst om Belo Horizonte och de två städerna sammanbinds av motorvägen BR 381 eller Fernão Dias som den oftast kallas. Triangeln som utgörs av São Paulo, Rio de Janeiro och Belo Horizonte är Brasiliens ekonomiska och industriella pulsåder.

Det är servicesektorn som dominerar staden och står för 85 procent av BNP. Industrin står för de övriga 15 procenten och det är då främst stål- och metallindustrin. Minas Gerais som på portugiska betyder  "de universella gruvorna" vittnar om att området är rikt på mineraler och då främst järn. Förutom stål och järn är bilar och textilier viktiga produkter, liksom mangan, guld och ädelstenar som bryts i ute i delstaten och bearbetas i delstatshuvudstaden. FIAT har haft en fabrik här sedan 1974. Flera stora företag har sina huvudkontor eller dotterbolag i staden.

Belo Horizone har två flygplatser. Aeroporto de Confins (eller Tancredo Neves) som är den internationella flygplatsen och Aeroporto da Pampulha med nationella flighter. Det finns även en tunnelbana som ännu bara har en linje, men fler är projekterade. Inför VM pågår utbyggnaden av Confins Terminal 3 för att utöka kapaciteten.

Två av de tre största fotbollsklubbarna delar på samma arena. América har sin egen stadion, Indepenpência, medan Cruzeiro och Altlético Mineiro som normalt spelar på Mineirão. Även de klubbarna är nu hänvisade till Independência medan Mineirão renoveras inför VM. Den färdiga arenan kommer att ha plats för 64.500 åskådare. Till VM ska det även byggas en fil för expressbuss som förbinder den internationella flygplatsen med stadens centrum och matcharenan. Totalt sex matcher kommer spelas här, varav en semifinal och Brasiliens åttondelsfinal med förutsättning att de vinner gruppen. Även tre matcher under Confederations Cup 2013 går av stapeln i Belo Horizonte.


Senast ändrad lördag, 13 oktober 2012 16:25

Media

From: