Brasília

Skrivet av 

Regeringsbyggnaderna i BrasíliaHuvudstaden i Brasilien är den uppfunna staden som arkitektritades av Lucio Costa och byggdes under 1950-talet. Brasiliens störste arkitekt, Oscar Niemeyer, har satt sin prägel på huvudstaden då han ligger bakom de flesta offentliga byggnaderna. President Juscelino Kubitschek de Oliveira gjorde Brasília till Brasiliens tredje huvudstad 1960 (Salvador och Rio de Janeiro har tidigare varit det) som hade planerats och byggts klar på 3,5 år.

Brasília är den politiska huvudstaden, men den ligger avskilt och är inte kulturellt och ekonomiskt den viktigaste i Brasilien. Under VM kommer Brasília emellertid att spela en viktig roll med sju matcher på Estádio Nacional Mané Garrincha och öppningsmatchen för Confederations Cup med 70.000 åskådarplatser.

Staden byggdes i formen av flygplan om man ser den ovanifrån där regeringen och parlamentet sitter i cockpit. Idag är det landets fjärde största stad med 2,5 miljoner invånare och ligger på över 1000 meters höjd. Stadsplanen för den ursprungliga staden är skyddad som världsarv av Unesco vilket gjort att den behållit sin ursprungliga form trots den enorma tillväxten. Dock har det växt upp satellitstäder runt "stadsplanen" som ligger utanför den tomma buffertzonen runt kärnan.

Brasília är en stad som är byggd för imponera och vara funktionell snarare än att trivas i. En betydligt mer omfattande artikel om huvudstaden och dess spännande historia kan du läsa här.

Senast ändrad tisdag, 09 oktober 2012 07:19

Media

Mer i denna kategori: « Belo Horizonte Cuiabá »
From: