Toyota öppnar ny fabrik

Skrivet av 

Toyota bygger sin tredje brasilianska fabrik i Sorocaba i Sãos Paulos storstadsregion. Den har redan fått tillstånd att bygga ut.

 

Det är Toyotas tredje fabrik i Brasilien som kommer att ha en kapacitet på 70.000 bilar om året. Fabriken har redan innan invigningen fått miljötillstånd att bygga ut kapaciteten till 400.000 bilar.

Det japanska märket kommer nu att på allvar ta upp kampen om den största marknaden för bilar i landet, små kompakta bilar. Det primära märket som kommer att tillverkas i den nya fabriken är Etios, som ligger i samma klass som mycket populära VW Gol och Palio vilka kostar runt 30.000 BRL (ca 100.000 kronor). Ingen av de tidigare fabrikerna, en i São Paulo och den andra utanför Campinas, tillverkar bilar i den klassen.

Före detta presidenten för GM i Brasilien, som idag är rådgivare för Toyota, ger dock en känga till politikerna i samband med presentationen av de nya planerna. Skatterna är alldeles för krångliga och energin är alldeles för dyr. Men menar att om man kan lösa det snabbt har landet en mycket stor fördel gentemot andra tillväxtländer.