Entreprenörskap i Brasilien

Skrivet av 

Har du tänkt att göra affärer i Brasilien är det några saker som du bör tänka på. Den ekonomiska tidsskriften Forbes har genom Ricardo Geromal tagit upp fyra saker som du bör tänka på innan du förverkligar dina planer och ger tips om hur man ökar sina möjligheter att lyckas som entreprenör i Brasilien.

1. Hur man undviker den byråkratiska djungeln.

Rapporten Paying Taxes study av Världsbanken och revisionsbyrån PwC som släpptes i maj 2012 gav information om 183 länders skattesystem. Inte i något land kastar man bort så mycket tid bara för att få godkänt med sin skatteredovisning som i Brasilien. Ett genomsnittligt företag lägger 2600 timmar eller 108 kalenderdygn på att räkna ut och betala skatter på rätt sätt. Det är långt mycket sämre än hos onkurrenterna bland de stora tillväxtländerna. Motsvarande siffra för Kina är 398 timmar, det vill säga en sjättedel. Lokala lagar kan göra livet surt för utländska entreprenörer som inte för dem.

Tidskriften Exame har en hel del med tips och tricks gällande lagar för småföretag. Den finns bara på portugisiska. Även om det går att översätta rekommenderar Forbes emellertid att man ska lära sig portugisiska. Förutom att man skaffar sig ett juridiskt ombud redan under planeringen av sitt företag så bör man även kontakta lokala affärsmän som kan lagarna och gärna delar med sig goda råd.

2. Hur man kommer i kontakt med mindre entreprenörer och småföretagare.

Det första du ska göra är att ta kontakt med Sabrae, Brasiliens hjälpcenter för mikro- och småföretag. Där kan man hitta allt från regler kring arbetsvisum till träffar för entreprenörer. Här hittar du betydligt tillförlitligare information även om det kanske tar lite längre tid än att googla fram den. Det är de officiella svaren som du får. Visserligen kan det vara ett problem eftersom korruption är en stor dold kostnad för företagen och det är inget som Sabrae kan ge direkta råd kring då de följer regelboken. 

När du besökt Sabrae är nästa stopp Empreendemia, ett socialt nätverk mellan småföretagare och entreprenörer. Det är en väldigt aktiv portal som även växer mycket snabbt.

3. Häng med i de viktigaste bloggarna.

Alla de viktigaste entreprenörsbloggarna är på portugisiska, men går att översätta genom google translate och många kan svara på engelska. Här kan du inte bara följa med i vad som händer, utan också ta kontakt med lokala entreprenörer. Brasilliens bloggosfär är aktiv och antalet brassar med internetuppkoppling ökar stadigt. Landet har redan den näst största populationen på Facebook efter USA.

Följ länkarna för att komma till de viktigaste bloggarna att följa:
Saidolugar, Blog dos Empreendedores, Blog do Bernardo Porto, Insistimento, Empresa Brasil, Blog do Leo Kuba, Beco com Saída och papodemepreendedor.

4. Läs de viktigaste böckerna av brasilianska entrepernörer.

Smart Choices for a Successful Life av Abilio Diniz var nummer ett på Brasiliens bästsäljarlista. Författaren är landets tionde rikaste man med och räddade den nationella detaljhandelskedjan Pão de Açucar från konkurs för att sedan göra den till Latinamerikas största 170.000 anställda.

X Factor — The Path of Brazil’s Biggest Entrepreneur av Eike Batista. Här lär Eike ut 10 enkla regler för att bli miljardär. Och är det någon som borde veta är det Eike som är världens sjunde rikaste man och den rikaste i Brasilien. Så här säger han själv om sin bok: "Jag är världens mångsidigaste affärsman och har startat 20 olika mångmiljardföretag från grunden i olika branscher. Det är ett stort incitament för folk att köpa min bok."

 

 

Mer i denna kategori: « Brasilianska medelklassen