Bilar dubbelt dyra i Brasilien

Skrivet av 

Nya bilar är upp till dubbelt så dyra i Brasilien som i andra länder, vilket har sin förklaring i en rad olika faktorer.

Det är samhällsmagasinet Veja som uppmärksammar att exakt samma bilmodell kan kosta dubbelt så mycket som i andra länder. Ett exempel man tar upp är Honda City som kostar 77% mer i Brasilien än i Mexiko och att bilen förutom att vara billigare i Argentina även kommer extrautrustad. Men det är som sagt bara ett exempel på massor av modeller som är betydligt dyrare i Brasilien.

Förklaringarna till detta är att konkurrensen är sämre på den brasilianska bilmarknaden, att vinstmarginalerna är högre och att det även är högre skatter. Ett annat skäl är att de brasilianska konsumenterna har fått en bättre betalningsförmåga. Andra faktorer som bidrar är ett högt stålpris och höga kostnader för elektricitet. Även transporter är mycket dyrare än till exempel i Kina.

Under 2011 exporterades 578.000 bilar från Brasilien. Av dessa skeppades 87% till Argentina, Sydafrika och Mexiko. På den inhemska marknaden dominerar Fiat, VW, Ford och GM som tillsammans har 70% marknadsandelar. Det är visserligen lite jämfört med de 98% man hade för trettio år sedan, men betydligt mer än de 30% man har av världsmarknaden.