Fler mord i São Paulo än i Rio

Skrivet av 

Medan antalet mord har ökat i São Paulo under 2012, har de glädjande nog minskat i Rio. Det innebär att São Paulo drabbats av fler mord under året.

Det är dock två våldsamma städer som träder fram i statistiken. Totalt har mordtalen i São Paulo ökat med 10 procent från 3.225 till över 3.500 mord under årets tre första kvartal. I Rio har motsvarande siffror minskat med 250 mord till totalt 3.028 mellan januari och september. Statistiken för antalet mord per 100.000 invånare gör å andra sidan gällande att Rio är en betydligt våldsammare stad med knappt 25 mord medan São Paulo ligger på 10.

En förklaring till att morden i São Paulo minskat sedan 90-talet är att det är en dominerande krimimell organisation som styr, PCC (Primeiro Comando da Capital), vilket innebär färre strider om territoriet. Det är även färre vapen i omlopp. Rio ser resultat i sina satsningar mot våldet. Man har skärpt sina strategier, har ett bättre samarbete mellan olika polismyndigheter och har ett bättre spaningsarbete.