Brasilien sparkar sin förbundskapten

Skrivet av 

Brasilianska fotbollsförbundet CBF sparkar sin förbundskapten. Det blir inte Mano Menezes som får ansvaret för brasilianska landslaget under hemma-VM 2014. Mano som var tillsatt för att ta VM-guld har inte lyckats få fart på laget och nu är förtroendet förbrukat drygt ett och ett halvt år innan hemma-VM. Hans efterträdare beräknas vara klar i januari.

Manos mandat hade blivit allt svagare perioden före OS då Brasilien förlorat träningsmatcher mot tunga fotbollsnationer och även gjort ett mycket svagt Copa América där man åkte ut redan i kvartfinalen. Innan OS krävde den nye förbundsordföranden José Maria Marin att få se truppen 48 timmar innan den offentliggjordes, vilket knappast tyder på förtroende.

OS-turneringen där Brasilien jagade sitt första guld någonsin var en chans för Mano att stärka sitt mandat och kunna fullfölja uppdraget över VM 2014. Men en näst intill pinsamt lam insats i finalen och förlust mot Mexiko gjorde att kritiken tog fart. Uppradande av segrar med massor av mål i träningsmatcher mot tidvis mycket svagt motstånd blidkade knappast publiken. Att slå ett Irak som redan åkt ur kvalet till det VM som Brasilien bara ska vinna om ett och ett halv år gör knappast varken av eller till i sammanhanget. Kritiken var stark när han buades ut på hemmaplan under två landskamper.

Mano lämnar efter sig ett lag som inte fått spelet att lyfta och ett Brasilien som inte varit så lågt rankat sedan världsrankingen infördes. Dock är det inte riktigt så enkelt eftersom Brasilien faktiskt har lyft sig under de senaste landskamperna, framför allt sedan Kaká gjorde come back. Det har funnits goda tendenser att man trots allt varit på rätt väg. Nu är det bara tre landskamper kvar innan sommarens Confederatations Cup och frågan är om det inte var för sent att sparka Mano nu.

Mano Menezes gjorde 39 landskamper, vann 26, spelade sju oavgjorda och förlorade sex. Debuten kom den 10 augusti 2010 mot USA och han använde sig av totalt 102 spelare under de druga två åren. Tyngsta aspiranterna på att ta över är Luiz Felipe Scolari som nyligen lämnade Palmeiras och Muricy Ramalho som tränar Santos.