Internationell framgång för brasilianska klubbar

Skrivet av 

Corinthians avancerade till final i VM-för klubblag i Japan där de ställs mot Chelsea. São Paulo vann Copa Sul-americana.

Corinthians seger i semifinalen ska nog främst betraktas som en dag på jobbet. Bara en enda gång har sydamerikanska mästarna missat finalen vilket var ett stort fiasko, där de liksom europamästarna går direkt in i semifinal. Segern med 1-0 mot Al Alhy från Egypten var en lättnad för 30 miljoner fans, varav 15.000 hade vinkat av laget på flygplatsen i São Paulo. Även om turneringen inte är lika omtalad i Europa är titeln det finaste man kan vinna som sydamerikan. Finalen mot Chelsea, som avfärdade Monterrey från Mexiko med 3-1, spelas den 16 december kl 11:30.


São Paulo FC:s seger i Copa Sul-americana var också viktig för klubben även om det inte är i närheten av lika stort som en titel i VM-för klubblag. Turneringen är Sydamerikas motsvarighet till Euro League där lagen under de allra bästa i det sydamerikanska ligaspelet kvalificerar sig. Finalen spelades i två matcher hemma-borta mot Tigres från Argentina. Bortamatchen på La Bombonera slutade 0-0 och med 2-0 hemma var segern klar, men kantades av skandaler. Det var stjärnan Lucas avslutning med klubben innan han förenas med Zlatan och ett gäng brassar i PSG efter årsskiftet. Första målet gjorde han själv och spelade fram Osvaldo till det andra. Efter bråk i halvtidspausen kom argentinarna aldrig ut för att spela klart matchen och hävdade att de fått stryk av brasilianska vakter. Efterspelet lär inte vara klart.

Media