Cuiabá

Skrivet av 

cuiabaCuiabá är en udda fågel bland VM-städerna. Visst ligger Manaus något avsides, men det är en stor turist- och industristad i norra Brasilien. Cuiabá är huvudstad i delstaten Mato Grosso vilket på portugisiska betyder tät skog och framför allt är känt för... tät  skog.

Det är en, i förhållande till andra värdstäder, liten stad med dryga halvmiljonen invånare. Cuiabá ligger mitt i Pantanal, världens största våtmarksområde som förutom Brasilien sträcker sig in i Paraguay och Bolivia. Det består av gräsmark och savann som översvämmas varje år av vatten från främst Paragayfloden. Cuiabá ligger vid dess biflod som delar stadens namn, Cuiabáfloden.

Även om Pantanal inte röner samma kändisskap som Amazonas så har det många fördelar om man vill ekoturista. Det ligger betydligt mindre otillgängligt till och har ett öppnare landskap, vilket är en fördel om man vill kunna se djur.

Strax öster om Cuiabá ligger serradon som är en gigantisk savann med stor biologisk mångfald. Dessutom ligger staden vid Amazonasdjungelns södra port. Det är alltså en stad som kanske hellre förknippas med storslagen natur än med fotboll och internationella jätteevent. Visst kan staden räkna upp ett antal turistmål, men det är knappast något som gör det värt den långa vägen. Det är naturen som lockar om man ska till Cuiabá med närheten till de tre dominerande ekosystemen i Brasilien. Som en kuriositet ligger staden i Sydamerikas absoluta mittpunkt och grundades av så kallade "bandeirantes" 1719 som utforskade Brasiliens inland under kolonisationen.

Staden är känd för sin stekande fuktiga hetta. på Vintern kan det visserligen bli så kallt som 10 grader på vintern, och dessa månader (juni-augusti) är också väldigt torra då luftfuktigheten kan gå under 15 procent. På sommaren kan det bli över 40 grader varmt och medeltemperaturen över året ligger på 25 grader och på vintern kan temperaturen krypa ned till 10 grader.

VM i fotboll 2014 kommer att spelas på Arena Pantanal med 43.600 sittplatser under fyra gruppspelsmatcher. Det är tänkt att kapaciteten ska reduceras med 30 procent efter turneringen och 17.000 av sittplatserna är flyttbara. Kostnader för bygget har budgeterats till knappt två miljarder kronor. Komplexet som arenan är en del av innehåller också hotell, restauranger och grönområden. Förutom idrottsevenemang ska man kunna använda Arena Pantanal till bland annat shower och kongresser.

En ny tåglinje kommer också att byggas som knyter ihop Cuiabás centrum med grannstaden Várzea Grande där flygplatsen Marechal Rondón ligger. Även själva flygplatsen rustas upp för att öka passagerarkapaciteten.

Den lokala fotbollen är inte med och konkurrerar med de största klubbarna i Seria A. Största klubben historiskt sett är Mixto med 24 delstatssegrar. De senaste årens mästare Luverdense och Cuiabá huserar till vardags i Serie C i det nationella seriesystemet.

 

Senast ändrad lördag, 13 oktober 2012 20:50

Media

Mer i denna kategori: « Brasília Curitiba »
From: