Fortaleza

Skrivet av 

fortalezaFortaleza vid Atlantkusten i nordöstra Brasilien är den VM-stad och brasilianska delstatshuvudstad som ligger närmast Europa, 560 mil från Lissabon. Spanjoren Vicente Pinzon anlände faktiskt till Fortaleza före portugisen Pedro Álvares Cabral som officiellt upptäckte Brasilien, men hölls hemligt för att inte påverka Tordesilhasavtalet som reglerade spansk-portugisiska upptäckter utanför Europa. Över tre mil av sandstränder har gjort Cearás huvudstad till ett av Brasiliens mest attraktiva turistmål. Det är beachen och nattlivet som gjort staden känd både inom och utanför Brasiliens gränser.

Kitesurfarna tar sig till stranden Cumbuco norr om stan och klubbar som Pirata Bar och Clube do Vaqueiro med plats för tusentals gäster sörjer för att Fortaleza aldrig sover. Vill man inte festa inomhus finns det strandfester att hänga på. Praia da Iracema är kanske den mest kända stranden med allt från barer, restauranger, surfare, fiske och historiska byggnader. Man kan även gå till Praia do Futuro som är välbesökt för sina skaldjur. Vill man dansa till musikstilen forró så är Fortaleza staden att åka till.

Då Fortaleza ligger enbart fyra grader under ekvatorn är det ingen större variation i temperaturen mellan årstiderna. Årsmedeltemperaturen ligger på 26 grader. Dock är det enorma skillnader i nederbörd med 13 mm i oktober och 348 mm i april. Nederbörden under VM-månaden ligger ungefär mittemellan.

Under VM kommer Brasiliens landslag, "A Seleção", till Fortaleza för sin andra gruppspelsmatch, beroende på resultat kan även landslaget komma tillbaka för en slutspelsmatch i åttondels- eller kvartsfinal. De totalt sex VM-matcherna kommer att spelas på den ombyggda Estádio Castelão med 67.000 platser. Under Confederations Cup 2013 spelas tre matcher på arenan varav en semifinal. Under ombyggnaden av Arena Castelão sänkes planen ned fyra meter så att åskådarna sitter endast tio meter från planen istället för de ursprungliga fyrtio metrarna. Stadens största klubbar är Ceará och Fortaleza som förnärvarande håller till i Serie B respektive Serie C.

Även flygplatsen ska rustas upp och bindas samman med stadens centrum genom med pendeltåg och passagerarterminalen byggs ut. Tunnelbanan kommer att få ett par nya stationer och hamnen renoveras.

Som den storstad Fortaleza är med 2,5 miljoner invånare finns också baksidor av den glättiga ytan. En tredjedel av invånarna bor i favelor utspridda på så gott som alla stadens stadsdelar. Den återkommande svåra torkan i Cearás inland gör att fattiga människor flyttar in till staden så att favelorna växer. Det har förmodligen också ett samband med att våldsbrotten i staden ökat under de senaste decennierna. En annan dyster brottslighet i staden är sexturismen som ofta involverar minderåriga. Det har gjort att myndigheterna reagerat och försöker motarbeta sexhandeln med olika medel. Det största bankrånet i Brasiliens historia begicks i Fortaleza år 2005. Bovarna kom över 164 miljoner R$ (över 600 miljoner kronor i dagens växelkurs).

Senast ändrad lördag, 13 oktober 2012 21:11

Media

Mer i denna kategori: « Curitiba Manaus »
From: