Manaus

Skrivet av 

manausManaus geografiska läge är minst sagt lite annorlunda för att vara både miljon- och VM-stad. Det finns inga vägar som leder till staden som ligger mitt i Amazonas djungler. Manaus ligger vid Amazonasflodens biflod Rio Negro som i sig själv är en av de största floderna i världen.

Förutom med flyg kan man via floden ta sig till Atlantkusten med båt. Trots stadens avskilda läge i världens största regnskog är det Brasiliens tionde mest populära turistmål. Främst är det naturligtvis ecoturism som lockar besökarna. Förutom naturen är operahuset det största turistmålet i själva staden. Manaus är porten till den största tropiska regnskogen i världen med en enorm genetisk bank, 20 procent av världens sötvattensreserv, samt gas- och mineralfyndigheter.

Stadens tillväxt tog fart när regeringen inrättade en ekonomisk frizon under 1960-talet för att ge området en skjuts i rätt riktning. Imigranter strömmade då till och idag har Manaus knappt 2 miljoner invånare vilket gör den till en av landets största städer. Den lever mycket på högteknologisk industri, med produkter låg fraktkostnad per enhet. Industrin har också attraherat många japaner som kommit för att arbeta i Manaus.

Med sitt läge i djungeln nära ekvatorn är klimatet varmt och fuktigt året om, men nederbörden under VM-månden är bland de lägre under året. Matcherna kommer att spelas på nybyggda Arena Amazônia med 44.000 åskadarplatser. Den kommer att hålla fyra VM-matcher i gruppspelet, vilket också är de enda i Brasiliens norra region. De fyra matcherna är i fyra olika grupper, vilket innebär att totalt åtta lag med tillhörande supportrar måste ta sig till och från staden. Efter mästerskapen som främst finansieras med statliga pengar är det tänkt att privata initiativtagare ska använda arenan till olika former av event. I samband med infrastruktursatsningar i staden som snabbusslinjer kommer även hamnen att byggas ut och öka kapaciteten för att ta emot båtpassagerare.

 

Senast ändrad lördag, 13 oktober 2012 17:18

Media

Mer i denna kategori: « Fortaleza Natal »
From: