Natal

Skrivet av 

natal cidadeNatal betyder jul (som kommer av ordet födelse) på portugisiska, men det är knappast några vita jular i staden. Två miljoner turister besöker staden med ca 800.000 invånare varje år och då är det stränderna som lockar. Bortsett från VM 2014 då det främst är fyra matcher i gruppspelet som attraherar.

Den relativa närheten till både Afrika och Europa gör det till en viktig stad för turismen från dessa kontinenter. Under åren 1633-1654 hette faktiskt staden Nya Amsterdam döpt av invarderande holländare. Under VM-året 2014 räknar man med att det kan komma upp till 3 miljoner besökare till staden. I dagsläget finns det ungefär 26.000 sängplatser på hotellen.

Natal är huvudstad i delstaten Rio Grande do Norte. Staden har smeknamnet Cidade do Sol, "solens stad", med sina 300 soldagar per år och en medeltemperatur på 28 grader över året, även om den också är en väldigt blåsig kuststad. Det kan ju i och för sig vara positivt om man gillar att surfa. Eftersom Natal ligger nära ekvatorn är det varmt, men med mycket bra luftkvalitet. En Nasa-studie visade att staden har den renaste luften på hela amerikanska kontinenten.
 
VM-arenan har inspirerats, både utseendemässigt och i namnval av Natals sanddyner som sätter sin prägel på staden. Arena das Dunas rymmer 43.000 åskådare varav 10.000 är tillfälliga och har främst finansierats med statliga medel och har byggt från grunden då den gamla arenan Machadão jämnats med marken. Flygplatsen Aeroporto de São Conçalo do Amarante var den första som man beslutade att privatisera för att få fart på utbyggnaden på strategiskt viktiga platser i Brasilien.

Staden har inga stora fotbollslag nationellt som är med i den högsta ligan. ABC är det lag som vunnit flest delstatsmästerskap, totalt 52 stycken, vilket onekligen vittnar om dålig konkurrens.

 

Senast ändrad lördag, 13 oktober 2012 16:57

Media

Mer i denna kategori: « Manaus Porto Alegre »
From: