Porto Alegre

Skrivet av 

porto alegre 01Porto Alegre är den sydligaste av samtliga VM-städer 2014. Staden grundades 1772 av portugiser och snart imigrerade folk från när och fjärran till staden. Det var européer som tyskar, italienare och polacker, liksom afrikaner och libaneser tillhörande katolicism, judendom och islam. Det gjorde att Porto Alegre naturligt har växt som en mutlikulturell stad. Idag huserar runt 1,4 miljoner invånare i huvudstaden för  Brasiliens sydligaste delstat, Rio Grande do Sul.

Staden, vars namn betyder "den glada hamnen" på portugisiska, ligger i den välmående södra delen av Brasilien har bra siffror som indikerar hög livskvalitet och har flera gånger utnämnts av FN som den stad i landet med högst livskvalitet. Den mycket låga analfabetismen är något som Porto Alegres officiella hemsida gärna lyfter fram, liksom lägst arbetslöshet av alla landets delstatshuvudstäder. Man har profilierat sig som en stad som gärna står värd för stora event och det har renderat i mycket internationell uppmärksamhet då ett flertal World Social Forum arrangerats i Porto Alegre.
 
Klimatet klassificeras som subtropiskt fuktigt, med, för att vara i Brasilien, stora variationer mellan årstiderna. Den stora Guaíbasjön sörjer för att hålla luftfuktigheten hög och det kan ge variationer i klimatet i själva staden med flera graders skillnad på olika platser. Det har visserligen uppmätts minusgrader i staden, men snö är mycket ovanligt även om frosten lägger sig ett par gånger om året. VM-månaderna juni och juli är årets kallaste månader, så ska du hit och titta på VM-fotboll bör du packa ned vinterkläderna.

Matcherna under mästerskapet 2014 kommer att spelas på Estádio Beira-Rio, ungefär "stadion vid flodens strand". Det är en befintlig arena som kommer att rustas upp och byggas till för över en miljard kronor för att kunna ta emot 52.000 åskådare. I paketet ligger utbyggnad av infrastrukturen runt stadion och flygplatsen Salgado Filho. Staden har två stora lag som helt och hållet dominerar delstatsmästerskapen, Grêmio och Internacional.

Senast ändrad lördag, 13 oktober 2012 16:40

Media

Mer i denna kategori: « Natal Recife »
From: