Recife

Skrivet av 

recife med havRecife är en av Brasiliens största städer, med en storstadsregion på nära fyra miljoner invånare vilket även inkluderar Olinda. Det är den rikaste och mest välutvecklade staden i Brasiliens nordöstra region. Staden attraherar många kongresser och evenemang och har en stor turistindustri.

Staden har en tropiskt klimat med få temperaturskillnader över året. Den lägsta temperatur som uppmätts var 17,1 grader under 1954. Även om inte termometern går över 35 grader är luftfuktigheten är hög. Det regnar som mest under VM-perioden och staden har mest nederbörd i Brasiliens nordöstra region.

Värmen gör att man kan njuta av stadens stränder året om. Den mest kända är Porto de Galinhas som är en av Brasiliens mest populära turistattraktioner och ligger ungefär sju mil utanför stan. Vill man ha en mer centralt belägen strand finns exempelvis Boa Viagem. Recifes karneval är mycket berömd i Brasilien och vid den så kallade Galo de Madrugada deltar uppskattningvis två miljoner personer, vilket ger ett guinessrekord för största karnevalståg.

Staden var VM-värd redan 1950 när USA mötte Chile på Estádio da Ilha do Roteiro vilket var den enda matchen i den nordöstra regionen av Brasilien. Under VM 2014 heter stadion Arena Pernambuco (döpt efter delstaten som Recife är huvudstad i) med 46.000 åskådarplatser under de fem VM-matcherna med en budgeterad kostnad av knappt 2 miljarder kronor. Arenan är byggd för att efter VM kunna användas för lite av varje och ta emot shower, kogresser och olika former av evenemang. Dessutom kommer Recife att arrangera tre matcher under Confederations Cup. De största fotbollsklubbarna till vardags heter Náutico och Sport. Även Santa Cruz har vunnit många delstatsmästerskap genom åren.

Då stan var en viktig hamn för holländarna i Sydamerika. Med inflytande av det Holländska västindiska kompaniet byggdes satden upp under 1630-talet på holländskt manér med kanaler och broar. Det blev kompaniets huvudstad i Amerika under den korta period som det dominerade regionen. Idag är Recife ett av Brasiliens viktigaste IT-centrum.

Senast ändrad lördag, 13 oktober 2012 16:30

Media

From: