Rio de Janeiro

Skrivet av 

Kristusstatyn i Rio de JaneiroRio de Janeiro kommer att vara värd för VM finalen i fotboll 2014 och två år senare för de olympiska sommarspelen 2016. Det är nu Rio ska visa upp sin prakt för världen. Staden vid Guanabarabuktens strand är en mångfacetterad stad. Rio de Janeiro var Brasiliens huvudstad fram till 1960 och även över hela det portugisiska imperiet då Portugal hotades av Napoleon. Här finns världens vackraste storstadsutsikt från kristusstatyn, berömda stränder som Copacabana och Ipanema och världens mest omtalade karneval

Staden är Brasiliens näst största med 12 miljoner invånare och är så vacker att till och med slumområdena, falevorna, gör sitt till för att berika skönheten. Liksom mosaik klär de staden kullar och ligger ofta vägg i vägg med de bäst beställda omådena.  Under den glättiga ytan lurar allvarliga problem med fattigdom, droghandel och våld som även satt sin prägel på stan. Under de senaste åren har den federala regeringen gjort en stor satsning och med militärens hjälp återtagit kontrollen i strategiskt viktiga favelor. I sin skönhet bråttas staden med stora problem i form av korruption och otrygghet, men det är dags för Rio de Janeiro att ta revansch. Som värd för både VM i fotboll och de olympiska spelen får staden en unik chans att bygga för framtiden, göra stora infrastruktursatsningar, samtidigt som kriminaliteten måste bekämpas med hårdhandskar.

Det brasilianska ordspråket säger att "paulistan" (från São Paulo) arbetar för att "cariocan" (från Rio) ska kunna ligga på stranden". Även om det inte är så enkelt säger det ändå något om städernas relation och karaktär. Cariocas tillbringar gärna mycket tid på stranden och tar hand om sina kroppar på academias träningscenter eller genom en joggingtur runt Lagoa Rodrigo de Freitas.

Förutom de många fantastiska stränderna finns det ett par "obligatoriska" turistattraktioner. Linbanan upp på berget sockertoppen (Pão de Açucar) är en. Kristusstatyn på berget Corcovado är den allra mest berömda och valdes till ett av världens sju nya underverk år 2007. Man kan antingen ta sig upp med tåg eller bil på den slingrande vägen uppför berget som även är en del av Tijucas nationalpark. Utsikten från toppen av det 710 meter höga berget är enorm och kan knappast matchas av någon annan storstad i världen. Staden omges av stränder och de mesta berömda för turister, Copacabana och Ipanema, kan man enkelt ta sig till med tunnelbanan. Tunnelbanan är modern och fräsch, men på tok för kort och alldeles för få stationer i förhållande till stadens storlek.

Trafiken är annars ett stort problem. Då staden främst ligger längs kustbandet och är omgiven av kullar innebär det att det ofta bara finns en väg att åka utan alternativ. Då blir det naturligtvis extremt känsligt för olyckor och störningar under rusningstrafiken. De kollektiva bussarna fungerar inte heller effektivt. Den avreglerade marknaden gör att privata mindre nogräknade aktörer använder kollektivtrafiken för pengatvätt genom att ange fulla bussar som i själva verket kör nästan tomma. Det innebär att även bussfälten korkas igen i de viktigaste stråken. Till megaeventen bygger man ny infrastruktur och nya busskorridorer. Även en utbyggnad av tunnelbanan pågår.

År 1808 blev Rio de Janeiro huvudstad även för Portugal och det portugisiska imperiet! Det har varken förr eller senare i världshistorien hänt att ett land flyttat sin huvudstad till en av sina kolonier. I Europa var Napoleon på krigsstigen och lyckades blockera sin fiende Storbritanniens handel. Öriket revolutionerade sin industri som bäst och behövde få avsättning för varorna. Ett andningshål för handeln var Storbritanniens allierade Portugal som Frankrike bestämde sig för att täppa till. När Napoloen tågade mot Lissabon tog den portugisiske kungen João VI tog sitt pick och pack och seglade med brittisk eskort till Rio. Staden med 50.000 invånare fick på en vecka 15.000 ytterligare i form av ämbetsmän, adelsfamiljer och andra som kom med kungafamiljen. João kopierade snabbt den portugisiska stadsförvaltningen i Brasilien. Detta var det vekliga startskottet för landets frigörelse. João hade i praktiken kunnat lämna Brasilien redan nästa år eftersom britterna jagade ut fransmännen ur Portugal, men passade på att stanna i Rio i 13 år. Sonen Pedro fick han aldrig med sig hem.

Medeltemperaturen över året ligger på 23,1 grader och under VM-perioden är det runt 20 grader i medel. Sommaren karaktäriseras av värme, ibland över 40 grader och hög luftfuktighet. Kraftiga regn under perioden ställer ofta till med översvämningar. Vintern är betydligt torrare och köldrekordet från 1928 skrivs till 4,8 grader.

Rio de Janeiro är Brasiliens vackra ansikte som ska le mot världen under flera år. Efter VM följer OS 2016. Det var aldrig tal om att förlägga final i finalen i Brasilien-VM någon annanstans. Då, liksom nu, är finalarenan Maracanã. Arenan genomgår en genomgripande renovering och mordernisering budgeterat till 3,5 miljarder kronor. När bygget är klart kommer det finnas plats för 74.000 åskådare.

Senast ändrad lördag, 13 oktober 2012 16:29

Media

Mer i denna kategori: « Recife Salvador »
From: