Salvador

Skrivet av 

Salvador i BrasilienSalvador är nordöstra Brasiliens största stad med nästan tre miljoner invånare och huvudstad i delstaten Bahía. Det är den metropol i världen med störst andel svart befolkning utanför Afrika. Staden är känd för sina fester, sin karneval och kultur med starka afrikanska inslag.

Salvador var Brasiliens första huvustad i över 200 år (1549-1763) grundad av den portugisiske kungen João III. Staden växte kring omfattande sockerhandel. Salvador ligger i uloppet av Bahía de Todos os Santos (Allhelgonabukten) om given av fantastiska stränder. Dessa är välbesökta av människor från när och fjärran populära även för en behaglig vattentemperatur.

Även om den lokala klubbfotbollen haft det tungt var det aldrig tal om att Salvador skulle bli VM-stad. Under VM-perioden ligger medeltemperaturen mellan 25-28 grader, men det regnar betydligt mer än under sommaren som är torrperioden. Totalt är Salvador värd för fyra VM-matcher men höjpunkten på den nya arenan Fonte Nova med 50.000 platser kommer att nås den 22 juni 2014 när Brasilien spelar sin tredje gruppspelsmatch här.

Stadsdelen Pelourinho, med miljöer och byggnader bevarade från den portugisiska kolonialtiden, är ett givet besöksmål för turister. Torget är upptaget på Unescos världsarvslista med 350 speciellt skyddade byggnader. Stadsdelens namn betyder skampåle, vilket tydligt indikerar dess mörka bakgrund då slavar aktionerades ut här. Bahías matkultur skiljer sig från södra Brasilien med afrikanska inslag. I staden ser man många kvinnor klädda i Bahíanska folkdräkter som raggar turister för fotografering mot betalning. Även hissen Lacerda mellan stadens lägre delar och de övre är motiv för många vykort.

Betydande inslag i den Brasilianska kulturen med rötter i Afrika har sitt ursprung i Salvador. Det är i Bahía som capoeiran (brasiliansk kampsport) har sitt urspung, vilket också märks i turistkvarteren med akrobatiska uppvisningar. Musikgenren Axé Music tar över staden under karnevalen och har även spridning i hela landet. Musik med afrikanska rötter och artister från Bahía tillskrivs ofta epitetet Axé Music.

Ett populärt turistmål Morro de São Paulo, en ö två timmars seglats från staden som har fantastiska stränder. Vill man titta på kyrkor är Salvador rätt stad. Förutom landets äldsta katedral finns det 350 stycken att välja mellan.

Senast ändrad lördag, 13 oktober 2012 21:26

Media

From: