São Paulo

Skrivet av 

Avenida Paulista i São PauloSão Paulo är Brasiliens och Sydamerikas största stad. Med förorter har São Paulo runt 20 miljoner invånare och har tionde högst BNP av världens alla storstadsregioner. Den intensiva trafiken och ständiga köer komplicerar livet för miljontals människor. Dock är det i São Paulo pengarna, jobben och möjligheterna finns för många.

Då det tog lång tid innan VM-arenan, Itaquera, började byggas på grund av en seg tvist mellan staden ledande fotbollsklubbar. Till slut hotade Fifa med att São Paulo inte skulle vara med bland VM-städerna 2014. Något som naturligtvis i praktiken var uteslutet.
 
Staden är väldigt annorlunda än den för turister mer välbekanta Rio de Janeiro, trots att städerna ligger relativt nära varandra (avståndet är ungefär som mellan Göteborg och Stockholm). São Paulo har inga stränder, det tar ungefär en timme ned till närmsta kuststad. Det finns dock andra kvaliteter som ett pulserande nattliv med allt från enorma klubbar till mysiga ölhak, ett oändligt utbud av restauranger för alla smaker och dussintals shoppingcenter. Staden är en smältdegel av olika nationaliteter och en undersökning visar att det är staden med flest japaner utanför Japan, flest italienare utanför Italien, flest spanjorer utanför Spanien och flest libaneser utanför Libanon. Dessutom är det staden med flest svenska industrier utanför Göteborg med runt 220 svenska företag representerade i och omkring staden.

Det är framför allt just den pulserande storstaden som lockar besökare till São Paulo då de klassiska turistattraktionerna inte är så många. Det som officiellt går under namnet centro (centrum) med äldre arkitektur är nedgånget och upplevs inte särskilt tryggt. Konstmuseet MASP är en häftig byggnad mitt på Sydamerikas viktigaste finansgata Avenida Paulista. Avenyn är i praktiken São Paulos centrum. Lokala paulistas, são paulobor, tar sig gärna till parken Iberapuera på helgerna för att jogga, ta en glass eller bara njuta av solen och komma bort från trafiken för en stund.

Det är stor chans att din första kontakt med Brasilien är Guarulhos internationella flygplats. Härifrån kan man sedan flyga vidare eller så tar man sig till stans andra flygplats till Congonhas med många inrikes flighter. Flygplatsen Viracopos i grannstaden Campinas har blivit en komplementerande flygplats även till São Paulo. Det kan också bli en tillfällig flygplats under VM. Ett annat alternativ om man inte ska så långt är att åka till busstationen Tietê varifrån det går bussar till hela Brasilien och andra delar av Sydamerika om man så önskar. Från busstationen är det också enkelt att ta sig vidare i stan med tunnelbana. Åker man till slutstationen Jabaquara på blå linjen så kommer man till en annan busstation som är utmärkt om man vill ta sig till stränderna närmast stan. Metron är modern och ren, men har alldeles för få linjer och stationer, även om den sakta byggs ut.

Senast ändrad lördag, 13 oktober 2012 21:25

Media

From: