21 VM-klara länder i oktober

Skrivet av 

VM-klara länder oktober

Efter VM-kvalet den 15 oktober är totalt 21 länder klara för VM i Brasilien 2014. Kampen om de 11 platser som fortfarande ska tillsättas förs i direkt avgörande dubbelmöten som avslutas i november. 

Kvalificerade länder till VM 2014 per världsdel

Europa avlutade sitt kvalspel vilket gjorde att Bosnien, Ryssland, Spanien och England anslöt till redan VM-klara Belgien, Italien, Tyskland, Holland och Schweiz. De sista fyra platserna som tilldelas genom playoff mellan åtta grupptvåor återstår.

Sydamerikas kval var i praktiken redan avgjort, men det blev klart även teoretiskt att Argentina och Colombia fick sällskap av Chile och Ecaudor till VM. Uruguay fortsätter att kvala mot Jordanien i ett direkt avgörande dubbelmöte. Brasilien är kvalificerade som hemmanation.

Nord- och Sydamerika (Concacaf på Fifaspråk) tilldelade sin tredje direktplats till Honduras. USA och Costa Rica var redan klara innan den 15 oktober. En skräll att de olympiska mästarna Mexiko inte tog en direktplats, men chansen finns fortfarande i kval mot Nya Zeeland.

Kvalet i Asien var redan klart där Iran, Sydkorea, Japan och Australien kvaliciferat sig till Brasilien 2014.

Afrika fördelar sina platser VM-kvalet genom fem dubbelmöten. Första matchen har spelats och returen spelas den 15 november. Afrikas fem playoffmatcher spelas mellan dessa nationer (resultat i första matchen inom parentes): Tunien-Kamerun 0-0, Etiopien-Nigeria 1-2, Ghana-Egypten 6-1, Elfenbenskusten-Senegal 3-1, Burkina Faso-Algeriet 3-2. 

Ocianien representeras av Nya Zeeland i det fortsatta playoffspelet.

VM i Brasilien lottas den 6 december utanför VM-staden Salvador.